Kitarović: Hrvati decenijama nisu smeli da imenuju svoje poreklo

Decenijama je, umesto "Ja sam Hrvat", moralo je da se kaže "Ja sam iz Hrvatske", a onima koji bi iskazali nacionalni ponos pretio je zatvor, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za austrijski "Klajne cajtung".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, u intervjuu koji je u utorak objavio austrijski dnevnik Klajne cajtung, odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svom odrastanju u komunizmu.

"Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze kod nas da bi agitovali za radikalne ideje", izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi Novi list.

Dodala je da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

"Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen", rekla je hrvatska predsednica ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se "društva brane od opasnosti spolja".

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, "čine besnom".

"Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, pretio mu je zatvor", rekla je Grabar Kitarovićeva, navodi Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje i levi i desni ekstremi, ali smatra da oni ne predstavljaju "nikakvu opasnost za našu demokratiju".

Grabar Kitarovićeva ocenjuje i da Hrvatska spada "među liberalnije" zemlje Evropske unije.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво