Orban: EP se sprema da osudi čitav mađarski narod

Evropski parlament raspravljao je o mogućim sankcijama Mađarskoj, zbog izveštaja o politici Budimpešte u oblasti migracija, medija, korupcije, civilnog društva. Neki tvrde da je mađarska politika suprotna evropskim vrednostima. To bi moglo dovesti i do oduzimanja prava glasa Budimpešti u Savetu EU. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se Evropski parlament sprema da osudi čitav mađarski narod.

Atmosferu u Evropskom parlamentu do usijanja je dovela debata o tome da li pokrenuti disciplinski postupak protiv Mađarske i njene desničarske vlade, zbog njene pre svega antimigrantske i antievropske politike.

To je prvi put da je Parlament pokušao da postupi po Članu 7 Ugovora o EU - što može dovesti do oduzimanja prava glasa Mađarskoj u Evropskom savetu.

"Da budemo iskreni, gospodine Orban - pod ovim uslovima, bilo bi nemoguće primiti Mađarsku u Evropsku uniju. Molim Vas, jer volim Mađarsku, da ne gobvorite da je ovo upereno protiv Mađarske i njenog naroda. Vi niste Mađarska, već ste premijer i lider političke partije. Mađarska je više od Vas", rekao je GI Verhovštad iz Belgije.

''Gospodine premijeru, ovde nije reč o Mađarskoj ili njenom narodu, već o Vladi u Mađarskoj, koju mnogi vaši građani ne podržavaju. Dakle, mnogo toga - nepotizam, zloupotreba evropskih fondova, kršenje evropskih vrednosti i prava nevladinog sektora, zatim mađarsko sudstvo - nisu u skladu s evropskim vrednostima", naveo je Filip Lamber iz Francuske.

Premijer Orban je upozorio da bi političke sankcije Budimpešti bile prvi slučaj da EU osudi svog graničara.

"Znam da ste vi već zauzeli stajalište po ovom pitanju i znam da će velika većina vas podržati ovaj izveštaj. Znam i to da moj govor neće promeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo, jer se vi sada spremate da osudite ne samo jednu vladu, nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod. Osudićete Mađarsku koja je već hiljadu godina deo evropske hrišćanske porodice", istakao je Orban.

Dodaje i da postoji želja da se Mađarska isključi iz procesa odlučivanja i da joj se oduzme pravo na zastupanje svojih interesa, kao i da osude Mađare, jer su odlučili da neće postati zemlja migracija.

"Ako želimo da budemo ujedinjeni u raznolikosti, onda razlike ne smeju da budu razlozi za osudu bilo koje države članice i njeno isključivanje iz procesa zajedničkog donošenja odluka", napominje Orban.

Kritikuje i sadržaj izveštaja, rekavši da njegovi tvorci nisu upoznati sa elementarnim činjenicama i da u njemu ima 37 netačnih tvrđi o Mađarskoj.

"Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska neće popustiti pred ucenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i odbranićemo svoja prava, ako treba i naspram vas. Videćemo kakav će biti ishod izbora u maju. Ja mislim da će vratiti demokratiju u evropsku politiku", zaključio je Orban svoj govor na plenarnoj sednici uz glasno odobravanje dela poslanika.

Evropski parlament u sredu glasa o predlogu za pokretanje procedure o vladavini prava u Mađarskoj. Izveštaj o Mađarskoj je važan - u svetlu predstojećih izbora u Evropskom parlamentu, u maju sledeće godine.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво