Orban: EP se sprema da osudi čitav mađarski narod

Evropski parlament raspravljao je o mogućim sankcijama Mađarskoj, zbog izveštaja o politici Budimpešte u oblasti migracija, medija, korupcije, civilnog društva. Neki tvrde da je mađarska politika suprotna evropskim vrednostima. To bi moglo dovesti i do oduzimanja prava glasa Budimpešti u Savetu EU. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se Evropski parlament sprema da osudi čitav mađarski narod.

Atmosferu u Evropskom parlamentu do usijanja je dovela debata o tome da li pokrenuti disciplinski postupak protiv Mađarske i njene desničarske vlade, zbog njene pre svega antimigrantske i antievropske politike.

To je prvi put da je Parlament pokušao da postupi po Članu 7 Ugovora o EU - što može dovesti do oduzimanja prava glasa Mađarskoj u Evropskom savetu.

"Da budemo iskreni, gospodine Orban - pod ovim uslovima, bilo bi nemoguće primiti Mađarsku u Evropsku uniju. Molim Vas, jer volim Mađarsku, da ne gobvorite da je ovo upereno protiv Mađarske i njenog naroda. Vi niste Mađarska, već ste premijer i lider političke partije. Mađarska je više od Vas", rekao je GI Verhovštad iz Belgije.

''Gospodine premijeru, ovde nije reč o Mađarskoj ili njenom narodu, već o Vladi u Mađarskoj, koju mnogi vaši građani ne podržavaju. Dakle, mnogo toga - nepotizam, zloupotreba evropskih fondova, kršenje evropskih vrednosti i prava nevladinog sektora, zatim mađarsko sudstvo - nisu u skladu s evropskim vrednostima", naveo je Filip Lamber iz Francuske.

Premijer Orban je upozorio da bi političke sankcije Budimpešti bile prvi slučaj da EU osudi svog graničara.

"Znam da ste vi već zauzeli stajalište po ovom pitanju i znam da će velika većina vas podržati ovaj izveštaj. Znam i to da moj govor neće promeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo, jer se vi sada spremate da osudite ne samo jednu vladu, nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod. Osudićete Mađarsku koja je već hiljadu godina deo evropske hrišćanske porodice", istakao je Orban.

Dodaje i da postoji želja da se Mađarska isključi iz procesa odlučivanja i da joj se oduzme pravo na zastupanje svojih interesa, kao i da osude Mađare, jer su odlučili da neće postati zemlja migracija.

"Ako želimo da budemo ujedinjeni u raznolikosti, onda razlike ne smeju da budu razlozi za osudu bilo koje države članice i njeno isključivanje iz procesa zajedničkog donošenja odluka", napominje Orban.

Kritikuje i sadržaj izveštaja, rekavši da njegovi tvorci nisu upoznati sa elementarnim činjenicama i da u njemu ima 37 netačnih tvrđi o Mađarskoj.

"Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska neće popustiti pred ucenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i odbranićemo svoja prava, ako treba i naspram vas. Videćemo kakav će biti ishod izbora u maju. Ja mislim da će vratiti demokratiju u evropsku politiku", zaključio je Orban svoj govor na plenarnoj sednici uz glasno odobravanje dela poslanika.

Evropski parlament u sredu glasa o predlogu za pokretanje procedure o vladavini prava u Mađarskoj. Izveštaj o Mađarskoj je važan - u svetlu predstojećih izbora u Evropskom parlamentu, u maju sledeće godine.  

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 12. sep 2018, 00:09) - lane milojevic [neregistrovani]

Nakaradna demokratija

Par bogatih drzava upravlja sa EU i ako im se ne povinujes odmah te osudjuju. Ne smes ni da mislis drugacije inace te izoliraju i nipodastavaju.

(utorak, 11. sep 2018, 20:55) - .. [neregistrovani]

Evropa

da, vazal - ne ! Kuda mi zurimo ?

(utorak, 11. sep 2018, 20:51) - Dragan S [neregistrovani]

To je pravi predsednik

Viktor Orban je slobodno misleci predsednik i kao takav nije podoban onima kojima je cilj da Evropa zastupa misljenje nekolicine najmocnijih drzava koje su sebi dali zapravo da je njihovo misljenje i volja neprikoslovena i jedina. Mi smo bili bombardovani samo zbog toga sto se nismo povinovali nekom novom poretku koji se u Evropu uvodi mimo zelje i saglasnosti vecine.Verujem da ce nakraju Orban izaci kao pobednik jer vremena inkvizicije su odavno prosla i u Evropi je sve vise predsednika kao sto je Orban.