Slovenačka policija negira veze sa "Štajerskom gardom"

Policija u Sloveniji saopštila da ne raspolaže podacima o upletenosti pojedinih policajaca u slučaj postrojavanja paravojne grupe "Štajerska garda".

"Policija ne raspolaže podacima o upletenosti policajaca u slučaj postrojavanja 'Štajerske garde', ali uprkos tome, u vezi sa tim slučajem, sprovodimo unutrašnju istragu", saopšteno je iz uprave policije u Ljubljani, prenosi Hina.

Policija je pokrenula istragu, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili video-snimci i fotografije grupe naoružanih i maskiranih muškaraca, na čelu sa nekadašnjim desničarskim predsedničkim kandidatom.

Osnivač "Štajerske garde", nacionalistički nastrojeni političar Andrej Šiško iz Maribora, rekao je u utorak da u policiji ima svoje izvore i da je većina policijskih radnika naklonjena njegovoj inicijativi o uspostavljanju lokalnih paramilitarnih odeljenja koji bi, između ostalog, kako je naveo, "štitili granicu od migranata", prenosi Hina.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar saopštila je u utorak da vlasti neće tolerisati postojanje bilo kakvih paralelnih naoružanih grupa u Sloveniji, prenosi AP.

Video-snimak, na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je zabrinutost u Sloveniji.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspela da uđe u parlament na junskim izborima.

On je nekadašnji vođa navijača mariborskih "viola", a prema navodima medija, više puta je bio u zatvoru, dodaje Hina i ističe da je Šiško, između ostalog, bio je optužen za iznudu i pokušaj ubistva.

Šiško je rekao agenciji STA da njegova grupa nije paravojna jedinica, već "dobrovoljna odbrambena grupa slobodnih ljudi".

Osude postojanja "Štajerske garde" 

Visoki slovenački zvaničnici osudili su postojanje te grupe.

Predsednik Borut Pahor rekao je da je takva grupa "potpuno neprihvatljiva", dok je mandatar za sastav nove vlade Marjan Šarec na Tviteru napisao da bilo kakva naoružana grupa izvan slovenačkih bezbednosnih snaga "podriva ustavni i pravni poredak".

Slovenački portal 24ur objavio je da su slovenački ultradesničari, koji se predstavljaju kao "Štajerska garda", postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući "vrelu jesen" i proteste koji će "Sloveniju pretvoriti u Venecuelu".

Portal je naveo da brojni Slovenci nisu verovali da se ovakve stvari dešavaju, ali je kasnije tu vest potvrdio nekadašnji predsednički kandidat Andrej Šiško, koji je tamošnjim medijima rekao da se upravo on nalazi na čelu te grupe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво