Dačić: Svet danas izgleda drugačije, ostaje potreba unapređenja saradnje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačih poručio je u Banjaluci da su se tokom protekle dve decenije međunarodne prilike značajno promenile i današnji svet izgleda drugačije, ali da i dalje ostaje potreba unapređenja regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kao načina postizanja mira i bezbednosti u regionu.

"Moram reći da smo svi zajedno uspeli, u duhu solidarnosti i međusobnog poverenja, da očuvamo stabilnost u regionu, uprkos pojedinim izazovima koji su se u poslednjem periodu javili", naveo je Dačić, koji u Banjaluci prisustvuje neformalnom sastanku ministara Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE).

Smatra neophodnim da naglasi da pristupanje Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Istakao je da tempo pristupanja Srbije Evropskoj uniji u velikoj meri zavisi od dijaloga Beograda i Prištine, koji se trenutno nalazi u ključnoj fazi.

"Moram da napomenem da smo pokazali spremnost na kompromis i konstruktivne predloge, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog, održivog i dugotrajnog rešenja. Smatram da je neophodno otvoreno razgovarati i ozbiljno razmotriti svaku ponuđenu opciju, pri čemu je svakako najbolja opcija ona oko koje se slože obe strane u dijalogu. Razumevanje i podrška naših partnera, na ovom izazovnom putu, ostaje od izuzetnog značaja", naveo je Dačić.

Srbija je, dodao je, ostala odlučno posvećena regionalnoj saradnji, uz spremnost da bude suštinski uključena u otklanjanje prepreka i nesporazuma iz prošlosti, u cilju dolaska do međusobnog pomirenja.

"Podrška Srbije regionalnim inicijativama"

Dačić je rekao da se posvećenost Srbije regionalnoj saradnji ogleda i kroz podršku uspostavljanju novih regionalnih inicijativa, poput Fonda za Zapadni Balkan, Regionalne kancelarije za saradnju mladih, Komorskog investicionog foruma i Transportne zajednice.

"Srbija nastavlja da, koliko je to u njenoj mogućnosti, doprinosi rešavanju otvorenih regionalnih pitanja i drugih sporova, na taj način delujući kao predvidiv i pouzdan partner u regionu", poručio je ministar.

Srbija, napomenuo je, pruža nedvosmislenu podršku ekonomskoj integraciji u našem regionu, procesu digitalizacije i infrastrukturnog povezivanja, kao važnih elemenata za uspeh, kao i započetim aktivnostima na snižavanju cene usluge rominga u regionu.

"Dozvolite mi da Bosni i Hercegovini poželim sreću i uspeh u predsedavanju PSuJIE, kao i da istaknem kontinuiranu spremnost Republike Srbije da doprinese produbljivanju saradnje, kako bi naš region ostao podneblje bezbednosti, stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, i postao region zajedničkog boljitka", poručio je Dačić.

Podsetivši da je Srbija do sada otvorila 14 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, Dačić je istakao da članstvo u EU Beograd ne posmatra kao cilj po sebi, već proces pregovora vidi kao pokretačku snagu za sprovođenje korenitih reformi.

Izrazivši nadu da će se dinamika pregovora ubrzati, kao i da će u skorijoj budućnosti biti otvorena sva pregovaračka poglavlja za koja su stvoreni uslovi, Dačić je rekao da će nam to omogućeno da usredsređenošću i zalaganjem iskoristimo okvirni rok za pristupanje do 2025.

"Pozitivni pomaci ka EU uprkos preprekama"

Šef srpske diplomatije primetio je da uprkos preprekama na putu pristupanja EU, tokom poslednjeg perioda su se javili i pozitivni pomaci, poput predsedavanja Bugarske Savetu, koja je nastojala da pitanje Zapadnog Balkana drži visoko na dnevnom redu, kao i objavljivanja Strategije Evropske komisije.

"Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan i pojačano angažovanje EU na Zapadnom Balkanu, u kojoj se 2025. godina spominje kao mogući datum za članstvo Srbije i Crne Gore u EU", naveo je Dačić.

Dodao je da nastavak procesa evropskih integracija Srbije, ali i celog regiona, ohrabruje i to što je Austrija, predsedavajući Savetu EU za drugu polovinu ove godine u prioritete predsedavanja uvrstila i pitanje bezbednosti u JIE.

U tom kontekstu je, dodao je, i ostvarivanje konkretnog napretka regiona u evropskim integracijama.

Dačić je rekao da Srbija očekuje da će i naredna predsedavanja, uključujući Rumuniju kao neposrednog suseda, na svojim agendama zadržati tematiku proširenja, kao jednu od najuspešnijih politika EU do danas, koja, prema našim analizama, ni na koji način nije u suprotnosti sa često spominjanom potrebom reforme same EU.

"Istakao bih i rezultate reformske agende Vlade Republike Srbije, a posebno u domenu ekonomije. Sprovođenjem teških i sveobuhvatnih reformi ostvarena je fiskalna konsolidacija i makroekonomska stabilnost, što je dovelo do smanjenja nivoa javnog duga, uz suficit u budžetu", naveo je Dačić.

Uz sve to, dodao je, Srbija je uspela da ostvari visoki privredni rast, koji će, po prognozama Evropske komisije i svetskih finansijskih institucija, biti najviši u poslednjih deset godina - čak 4,6 odsto.

Šef srpske diplomatije sastao se ranije danas u Banjaluci sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović i ponovio da Srpska ima podršku Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара