Perkoviću i Mustaču odobreno služenje kazne u Hrvatskoj

Bivši visoki funkcioneri jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač koji su u Nemačkoj osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog ubistva Stjepana Đurekovića, biće prebačeni u Hrvatsku, potvrdio je njihov advokat Anto Nobilo.

Advokat Anto Nobilo u izjavi za regionalnu N1 TV nije mogao da precizira datum prebacivanja Perkovića i Mustača u Hrvatsku, ali je rekao da bi to trebalo da se dogodi "u razumnom roku".

Dvojica bivših obaveštajaca će najpre, veruje Nobilo, biti smešteni u zagrebački Remetinec, a potom raspoređeni u neki od zatvora u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, Perković (73) i Mustač (76) su se nedavno izjasnili da žele da nastave odsluženje zatvorske kazne u Hrvatskoj na šta, inače, imaju pravo.

Nobilo, međutim, ne očekuje da će njihov dolazak u Zagreb biti poznat unapred iz, kako kaže, bezbednosnih razloga, ali je dodao da je procedura s tim u vezi u potpunosti završena.

Njima će u Hrvatskoj kazna doživotnog zatvora biti preinčena u kaznu na 15 godina zatvora, jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor.

Dvojica bivših obaveštajaca su u Vrhovnom zemajskom sudu u Minhenu osuđeni na doživotne kazne zatvora tačno pre dve godine.

Proglašeni su krivim za ubistvo Stjepana Đurekovića 1983. godine u Nemačkoj.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 29. avg 2018, 23:22) - Aco [neregistrovani]

Cirkus

Hahahahaha.
Tako su i Artukovica docekali.

(sreda, 29. avg 2018, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Oni u Hrvatskoj nikada

nece ostati dozivotno u zatvoru. A kako gore mozete citati, oni naravno imaju "sva" prava.