Hrvatska izručila BiH Hasana Ružnića zbog zločina nad Srbima

Hrvatska je Bosni i Hercegovini izručila Hasana Ružnića, osumnjičenog za ratne zločine nad srpskim civilima 1995. godine, javili su zagrebački i sarajevski mediji pozivajući se na Tužilaštvo i Sudsku policiju BiH.

Osumnjičeni Hasan Ružnić je, prema saznanjima Radio Sarajeva, oko podneva predat Sudskoj policiji BiH na granici između BiH i Hrvatske, a potom prebačen u Sarajevo gde ga očekuje ispitivanje u Tužilaštvu.

Ružnić je osumnjičen u okviru predmeta Atif Dudaković i drugi, a tereti se za zločine protiv čovečnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji "Sana 95" tokom 1995. godine.

On je na osnovu međunarodne poternice, raspisane na zahtev Tužilaštva BiH, uhapšen u Hrvatskoj 29. jula.

Ružnić je osumnjičen u sklopu istrage koja se vodi protiv veće grupe nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABH), uključujući i penzionisanog generala Atifa Dudakovića, ratnog komandata 5. korpusa ABH.

Prema navodima zagrebačke agencije Hina, Posebno odeljenje ratne zločine Tužilašta BiH vodi istragu protiv Ružnića tereteći ga da je kao pripadnik vojne policije 5. korpusa ABiH počinio zločin protiv čovečnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. kada je streljano i ubijeno najmanje 40 Srba, civila i vojnika koji su se prethodno predali.

Osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u streljanju i pojedinačnim ubistvima preživelih.

Zajedno sa Ružnićem istragom je obuhvaćeno ukupno 17 osumnjičenih, uključujući i generala Dudakovića.

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 22. avg 2018, 23:55)
Dragan S [neregistrovani]

Nista od toga biti nece

A vreme ce pokazati, jer je trebalo 23 godine da se uhapsi a koliko ce trebati da se izvedu dokazi i da se on osudi.

(sreda, 22. avg 2018, 22:05)
anonymous [neregistrovani]

drago mi je da se zlocinci isporucuju

eto i to da docekamo. Pozdravljamo potez i ocekujemo jos