Majka Sare Vidak za RTS: Odluka o kauciji se još čeka

Olja Vidak, majka srpske državljanke Sare Vidak koja je već sedam dana u zatvoru Spuž u Crnoj Gori, kaže da kaucija nije odbijena već žalba na pritvor od 30 dana, a da se odluka o jemstvu još čeka. Tužilaštvo u Kotoru podnelo je optužni predlog protiv nje zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti. U Ambasadi Srbije u Crnoj Gori za RTS kažu da s porodicom i advokatima odbrane čekaju odgovor na ponuđeno jemstvo. Vidakovu, čija porodica smatra da je za incident kriva sudija, sutra će posetiti i kanadski konzul jer ona ima i državljanstvo Kanade.

Posle saobraćajnog prekršaja u kojem je učestvovao njen momak, navodno je došlo do napada na prekršajnog sudiju zbog kojeg je Sara Vidak odmah poslata u pritvor. Olja Vidak kaže za RTS da je Saru juče posetio otac i da joj je veoma teško. "U nekim momentima je dobro, a ima i momente velikih kriza. Uslovi su loši, Sara kaže da su 22 sata pod ključem, a da samo dva imaju za šetnju. Prema njenim rečima, reklo bi se da su pre u ludnici nego u zatvoru", objašnjava Vidakova.

Ističe da je Sara u ćeliji sa dve devojke koje su okej i jednom koja je nedavno došla a koja je ubila dete, pa je se plaše.

Kaže da je, što se Sarinog zdravlja tiče, ono trenutno dobro.

"Ali se plašim da se nešto ne desi dok je ona još tamo, jer se promene zdravstvenog stanja kod nje dese iznenada", napominje Olja Vidak. 

Kaže da nije tačna informacija da je kaucija odbijena.

"Kaucija nije odbijena već žalba na pritvor od 30 dana. Sledeći korak koji je naš advokat uradio je taj da je ponudio jemstvo i ostavljanje kanadskog i srpskog pasoša. Čekamo odluku i nemamo nikakvih vesti. Dobila sam potvrdu iz kanadske ambasade da će Saru sutra posetiti konzul i još jedna službenica", dodaje Sarina majka.

Predsednik Aleksandar Vučić je naveo da je razgovarao sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, a ona sa crnogorskim kolegom.

"Ono što mi kao Srbija možemo da uradimo to činimo. To porodica gospođe Vidak treba da zna", poručio je predsednik.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac kaže da, posle obilaska i odbijanja žalbe na pritvor, sa porodicom i advokatima odbrane čekaju šta će biti sa ponuđenim jemstvom i očekuje da će se to desiti do kraja nedelje.

"Naravno da ima prostora za tihu diplomatiju, koja je omeđena medijskom slikom koja se stvara povodom ovog slučaja", istakao je Bingulac.

Povodom slučaja u medije su izašli gotovo svi predstavici crnogorskog pravosuđa - od predsednika Vrhovnog suda, preko udruženja sudija i policije, do ministra pravde. On je je odmah pozdravio brzu reakciju policije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić traži da se prema građanima Srbije postupa nediskriminatorski.

"Naročito treba ispitati da li postoje bilo kakve veze da je ona srpskog porekla i da je to bio jedan od razloga u obraćanju i postupanju", kaže Dačić.

Poslanik opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Milutin Đukanović, inače ujak Vidakove, događaj smešta u politički kontekst, a u susret, kako kaže, montiranim političkim procesima protiv lidera, poslanika i funkcionera DF.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара