Kako će izgledati nov spomenik Tuđmanu u Zagrebu

Prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman dobiće još jedan u nizu spomenika, koji će zameniti postojeći kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. 

Pet godina od prve najave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je konkurs za izradu i postavljanje spomenika. 

Tuđmana će, prema ranijem konkursu, izraditi Kuzma Kovačić, a zameniće postojeći spomenik na tome mestu, piše zagrebački Tportal.

Pre postavljanja spomenika treba, kako se navodi, urediti plato i pristupnu stazu.

Prema raspisanom konkursu, ti segmenti će biti izvedeni kao "montažne armirane betonske kocke, gabarita 6x6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara". 

Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u nivou s travnjakom, a deo će biti izdignut iz terena i koristiće se kao klupe za sedenje.

Na jednoj toj kocki biće postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronze: "Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog istoriji naroda kojem pripadam."

Postament spomenika biće od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. 

Predviđen je kamen "kašmir vajt" (cashmir white), paljen i peskareni. Na granitnom postamentu će biti brozani grb sa imenom prvog hrvatskog predsednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom "Granit koji pamti".

Gde će biti premeštena piramida, za sada, još nije poznato.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво