Hrvatski ministar: Sistem hitne medicine nije kriv za smrt mladića

Nalaz obdukcije potvrdio je da je mladić Mateo Ružić iz Zaprešića u Hrvatskoj, preminuo zbog astme i srčane mane, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravlja Hrvatske. Resorni ministar tvrdi da bi se to dogodilo i da se u tom trenutku nalazio bilo gde na svetu.

Stručnjaci hrvatskog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku 13. avgusta su uradili obdukciju kojom je utvrđeno da je Mateo umro zbog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, tačnije mane krvnih sudova, a rezultati nisu ranije objavljeni dok, resorno ministarstvo nije dobilo dozvolu oca preminulog mladića.

Prema rečima ministra zdravlja Milana Kujundžića, mladić bi umro i niko ne bi mogao da ga spase i da se u tom trenutku nalazio na bilo kom mestu na svetu.

Mateo je umro na ulici u nedelju 12. avgusta, a njegova smrt je izazvala ljutnju građana Zaprešića i cele Hrvatske, jer u prvoj ekipi Hitne pomoći nije bilo lekara, a ni neophodne opreme, pa su mu prvu su mu prvu pomoć pružili prolaznici i bolničarka.

Druga ekipa Hite pomoći u kojoj je bio i lekar na lice mesta je došla tek nakon 27 minuta, ali mladiću više nije bilo spasa.

Zbog katastrofalne organizacije Hitne pomoći niko se ne oseća krivim, a javnost traži smenu ministra i poziva nadležne na odgovornost.

"Sistem hitne medicine u ovom slučaju nije zakazao, niti je bilo propusta u postupanju", rekao je ministar Kujundžić, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje o njegovoj odgovornosti ministar je naglasio kako je kao moralan čovek koji je u ovom trenutku odgovoran za sistem zdravstva, od prvog dana govorio da će dati ostavku ako se ustanovi da je sistem zakazao.

"Sada se potvrdilo da je sistem funkcionisao, a kao drugo, potvrđeno je da je u osnovi to bila naprasna smrt", istakao je Kujundžić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи