Petrič: Vreme za istraživanje o ubijenim srpskim civilima

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, koji je osudio stavljanje van snage izveštaja iz 2004. o Srebrenici, izjavio je da je sada vreme da se konačno napravi slično ozbiljno istraživanje o ubijenim srpskim civilima.

"Treba ispitati sve činjenice – i one za koje već znamo i one do kojih bi se moglo doći", rekao je Petrič u pisanom intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

"Sada je vreme da se konačno napravi slično ozbiljno istraživanje koje bi govorilo o ubijenim srpskim civilima", rekao je Petrič i dodao da se ne sme raditi, kako kaže, sramotno poništavanje izveštaja o stradanjima Bošnjaka.

On je odluku NSRS o stavljanju izveštaja o Srebrenici iz 2004. van snage nazvao "moralnim bankrotom" tog najvišeg zakonodavnog tela u RS.

"Svi koji su za takvo nešto glasali pokazuju da ništa nisu naučili iz tragične istorije regiona. RS su doneli sramotu, kao i svim žrtvama. Ne možete odbraniti istinu o nedužnim srpskim žrtvama u selima oko Srebrenice tako što ćete na zvanični način oskrnaviti 8.000 sistematski ubijenih muslimanskih muškaraca i mladića", naveo je Petrič.

Upitan šta bi trebalo uraditi sada za srpske žrtve, Petrič kaže treba ispitati sve činjenice – i one za koje već znamo i one do kojih bi se moglo doći, ali bez politizacije i zloupotreba.

"Te žrtve tako nešto nisu zaslužile. Ali nemojte po drugi put muslimanske žrtve skrnaviti", naveo je i dodao da je Banjaluka u tome zakazala.

Nada se, kaže, da ima dovoljno prosvećenih Srba i Srpkinja koji će preuzeti moralnu odgovornost za srebreničku tragediju.

"To je obaveza svakog evropskog civilizovanog naroda. I mi Austrijanci smo to morali naučiti nakon Hitlerovih zločina, kojima smo bili saučesnici, a od kojih smo dugo okretali glave. Mi jesmo s jedne strane bili Hitlerove žrtve, ali smo bili i saučesnici u zločinu. Mislim da ovakva dvostruka spoznaja još nije doprla do prostora bivše Jugoslavije", rekao je, između ostalog, Petrič.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се