Polemika zbog Ananove smrti, Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovića

Članovi Predsedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić ogradili su se od saopštenja za javnost koje je u nedelju poslao predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Čović i Ivanić su u zajedničkom saopštenju naveli da Izetbegović ne može istupati u ime cele institucije ukoliko za to nema saglasnosti druga dva člana Predsedništva BiH, već isključivo kao član Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda, prenosi Kliks.

"Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, u ime Predsedništva BiH da objavi telegram saučešća i saopštenje za javnost koje, osim izraza saosećanja, duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije. Ne delimo ocene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsedavajućeg Predsedništva BiH", naveli su oni u saopštenju.

Izetbegović je u saopštenju, između ostalog, napisao da je Anan bio svedok i učesnik "najtežih propusta i grešaka UN koje su dovele do genocida u Srebrenici", kao i da je njegova osobina da prizna grešku "olakšala put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova".

Izetbegović: Neprimereno reagovanje Ivanića i Čovića

Kabinet odlazećeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića ocenio je neprimerenim i nepotrebnim reagovanja srpskog i hrvatskog člana tog tela, Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća povodom Anaove smrti.

Potpuno je, kažu, nejasno šta to u telegramu saučešća "duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije" i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje, prenosi Fena.

Navodi se da "sve što je napisano u telegramu saučešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje".

"Izetbegović je kazao istinu i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promeniti, ne sme se prećutkivati i od nje se niko ne može ograditi", poručuje se u saopštenju.

Doveli su, kako se naglašava, u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde.

"Dovode li u pitanje da su UN vlastitu 'zaštićenu' zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će 'večno progoniti našu istoriji'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i uopšteno prema zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

"Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsedavajućeg Predsedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsedavajućeg, uprkos upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsedništvu BiH", zaključuje se tu Izetbegovićevom odgovoru.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво