Grčka prvi put posle osam godina nije u kreditnom programu

Grčka je uspešno okončala poslednji trogodišnji kreditni aranžman evrozone koji je imao za cilj da pomogne zvaničnoj Atini da prebrodi ekonomske teškoće izazvane dužničkom krizom. U okviru Evropskog stabilizacionog mehanizma toj zemlji je obezbeđeno gotovo 62 milijarde evra od 2015.godine, a taj novac je iskorišćen za reformu privrede i dokapitalizaciju banaka.

Kraj kreditnog aranžmana znači da Grčka prvi put za osam godina može da pozajmljuje novac na finansijskom tržištu. Zajedno sa pomoći dobijenom od MMF-a, krediti dati Grčkoj od 2010. godine dostigli su 260 milijardi evra, što je najveća suma u istoriji finansijske pomoći nekoj zemlji. Od evropskih partnera stigla je čestitka.

"Mogu da kažem da je od danas program Evropskog stabilizacionog fonda uspešno završen za Grčku. Prvi put od 2010. godine ta zemlja može da stane na svoje noge. To je bilo moguće zahvaljujući izuzetnim naporima grčkog naroda, dobroj saradnji našeg mehanizma i aktuelne vlade i podršci evropskih partnera kroz kredite i olakšavanje grčkog duga", rekao je Mario Kenteno, direktor Borda guvernera Evropskog stabilizacionog mehanizma.

Kao uslov za date kredite bilo je to da grčka vlada mora da uvede niz nepopularnih mera štednje.

Grčka privreda je postepeno rasla poslednjih godina, ali je i dalje u minusu od 25 odsto u odnosu na period pre dužničke krize.

Centralni atinski trg Sintagma bio je poprište čestih protesta nezadovoljnih Grka proteklih godina, a jedan od vlasnika kioska na tom trgu dobro pamti to vreme.

"Mislim da je u leto 2010. godine bilo najvećih nereda. Osetio sam kao da sam protagonista ratnog filma 'Vod' Olivera Stouna. Bilo je suzavca na sve strane, zapaljivih bombi, kamenice su letele na nas. Moj kiosk je na sredini trga, nisam znao šta da radim, da napustim svoj objekat ili da ga štitim. Ništa slično ne pamtim, kaže Hristos Papageorgiju, vlasnik kioska.

Grčka od danas sama upravlja svojim ekonomskim poslovima, ali će ipak biti pod pojačanim nadzorom Evropske komisije, što bi trebalo da osigura da se ubuduće ne odustane od reformi koje su dogovorene sa kreditorima. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи