Policija zabranila službu na Ivanovim koritima

Crnogorska policija zabranila je, a potom i onemogućila Mitropoliji crnogorsko-promorskoj, da njeni sveštenici drže službu povodom Preobraženja u crkvi na Ivanovim koritima, nedaleko od Cetinja.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko-promorske se još navodi da su policijske snage od jutros bile raspoređene oko crkve na Ivanovim koritima i da sveštenstvo i vernici nisu mogli da uđu u hram.

Kako je za RTCG nezvanično rečeno u policiji, služba nije dozvoljena iz bezbednosnih razloga, odnosno zbog saznanja da bi, ukoliko se dozvoli njeno održavanje, moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Iz Mitrpolije kažu da im je time uskraćeno pravo na slobodu veroispovesti.

Ocenjuju da policija nema pravo da "svojim nezakonitim rešenjima grupicu samozvanaca proglašava za crkvu i da se na tako grub način poigrava sa najdubljim osećanjima pravoslavnih vernika".

"Uprava policije dužna je da na zakonit način predupredi i spreči ometanje javnog reda i mira svuda, pa i na Preobraženje ove godine na Ivanovim koritima, od grupice samozvanaca i jurišnika na svetinju i hrišćanski praznik, a ne da zabranjuje preobraženjsko bogosluženje u pravoslavnom hramu na Ivanovim koritima i da tako atakuje na vekovni kanonski poredak i crkvenu imovinu", navodi se u u reagovanju Mitropolije.

RTCG podseća da je policija i prethodnih godina sprečavala sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i tzv. Crnogorske pravoslavne crkve da uđu u crkvu Svetog Preobraženja na Ivanovim koritima.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво