Vlada RS stavila van snage izveštaj Komisije o Srebrenici

Vlada Republike Srpske stavila je van snage izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Saopštila je da formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će sačiniti izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu, kao i Komisiju koja će utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije. U interesu naroda je celovita istina, a ne nametnuta, poručio je Milorad Dodik. Američki Stejt Department ovaj potez vidi kao korak u pogrešnom pravcu.

Izveštaj koji je stavljen van snage je sačinjen u Banjaluci u junu 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine, a takođe je stavljen van snage zaključak Vlade Republike Srpske sa 16. posebne sednice održane 29. oktobra 2004. godine, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

U cilju istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine, Vlada RS formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995 godine, navodi se u saopštenju.

Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rešenjem, piše u saopštenju emitovanom nakon posebne sednice Vlade.

Vlada Srpske navodi da, u cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog toga što Vlada Federacije BiH nije ispunila nalog Doma za ljudska prava BiH, formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će ispitati i sačiniti izveštaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

"Zadužuje se Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisija iz prethodnih tačaka. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja", navedeno je u zaključcima Vlade RS.

Nakon razmatranja informacije o izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice na sednici Narodne skupštine RS 14. avgusta, van snage je stavljen i izveštaj Radne grupe Vlade RS donesen 30. marta i 30. septembra 2005. za sprovođenje zaključaka iz konačnog izveštaja Komisije za Srebrenicu sa svim prilozima, i s tim u vezi zaključak Vlade od 31. marta. 2005.

Dodik: U interesu naroda je celovita istina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je u interesu naroda celovita istina, a ne nametnuta koja je 14 godina egzistirala i bila osnov za suđenje na raznim nivoima.

"Na tim spiskovima stradalih postoje živi ljudi, koji tu nisi ni bili, stradali ranije ili kasnije, na drugom mestu", navodi Dodik.

Tema je uspela u gotovo nemogućem - da ujedini vlast i opoziciju u Srpskoj.

Iako su izveštaj tada videli kao korak ka istini, danas iz opozicionih klupa obznanjuju šta mu je prethodilo.

Dragan Mikerević, bivši premijer Republike Srpske, seća se da niko nije direktno tražio ili ucenjivao da se nešto mora usvojiti, pa ni taj izveštaj, a indirektno "koliko god hoćete".

"Podržavam što je rekao predsednik Republike, da se pozovu svi koji žele van političkog konteksta da se istina utvrdi i da bude osnov za pomirenje", rekao je Mikerević.

Poziv Bošnjacima da učestvuju u radu Komisije

Dodik u Komisiju poziva i bošnjačka udruženja, uključujući i porodice srebreničkih žrtava.

Munira Subašić iz udruženja "Majke Srebrenice" kaže da bi učestvovala u radu Komisije, ako te ne bi bila politika i ako bi izneli činjenice i dokaze. "Ja znam, ja sam preživela genocid, ja znam pravu istinu", ističe Munira Subašić.

Klub Bošnjaka smatra da je nova komisija vraćanje u devedesete i za ponedeljak najavljuju stav. A baš su kategorizacija i razmera onog što se u Srebrenici dogodilo linija razdvajanja ne samo srpske i bošnjačke strane, nego i međunarodne zajednice.

"Bez obzira na rezultate i domete Komisije, ostaje jasna činjenica da je tzv. istina o događaju u Srebrenici postavljena negativno po srpsku stranu. Bice teškoća da se promeni, da se uvedu novi istorijski fakti, izvori, savremenici, to je veliki i težak zadatak", kaže istoričar Bojan Dimitrijević.

Stejt department danas ne dozvoljava da se, kako navode, negira genocid.

Pre dve godine, Velika Britanija je rezolucijom pred Savetom bezbedosti pokušala da događaje u Srebrenici isto tako okarakteriše. U tome ju je sprečio veto Ruske Federacije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво