Prvi izveštaj OEBS-a o referendumu u Makedoniji

OEBS je predstavio prvi izveštaj o referendumu 30. septembra u Makedoniji, na kojem će se građani izjasniti o sporazumu sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. U izveštaju stoji da je pitanje pravilno formulisano, ali da postoji zabrinutost zbog mogućih pritisaka na dan glasanja.

Pasivna registracija birača je prilika da se izvrši pritisak i zastrašivanje birača, a mogućnost uključivanja stranih aktera mogla bi da ugrozi referendumski proces, piše u izveštaju.

Navodi se i da su vlasti pokrenule sveobuhvatnu reformu izbornog procesa, koja je predvidela i mnoge promene, ali je ovaj posao ostao nedovršen i većina preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) neće biti uključene u referendumski proces.

Što se tiče političke klime, OEBS je primetio da sporazum sa Grčkom ostaje predmet mnogih diskusija i brojnih kontroverzi između političkih partija sa kojima su razgovarali predstavnici Misije.

Rečeno je, navodi se, da je predviđena skromna kampanja s obzirom na to da su sredstva ograničena.

U izveštaju stoji da su neki od ispitanika izrazili strah od mogućeg mešanja lobista sa strane i zastrašivanja glasača.

"Nekoliko zainteresovanih strana je primetilo nedostatak eksplicitnih odredbi kojima se reguliše učešće stranih aktera u kampanji i primećuje da bi njihovo eventualno mešanje moglo ugroziti referendumski proces", dodaje se u izveštaju.

Navodi se i da su svi sagovornici primetili da se očekuje da će kampanja biti vođena odvojeno u etničkim zajednicama.

"Neki od sagovornika naveli su da bi to takođe moglo uključiti zastrašivanje i pritisak na birače etničkih Albanaca koji će, kako se očekuje, činiti značajan deo birača", navodi se u izveštaju.

Izveštaj OEBS/ODIHR sačinjen je na osnovu razgovora predstavnika Misije sa predstavnicima institucija, partija, medija, civilnog društva i međunarodne zajednice.

Referendum će, kako se navodi, nadgledati oko 270 posmatrača.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво