Skupština RS traži formiranje nove komisije za istinu o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke u kojima traži da entitetska vlada stavi van snage Izveštaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila kompletnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako je istaknuto, ovaj izveštaj bi trebalo da doprinese jačanju međusobnog poverenja u BiH i sprečavanju manipulacija žrtvama, jer je, navodi se, komisija iz 2004. godine radila pod pritiskom međunarodne zajednice i OHR-a kako bi se iznela istina samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, ali ne i o stradanju Srba.

"NSRS konstatuje da je Komisija bila sprečena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta", navedeno je u zaključcima.

Istaknuto je da bi komisija trebalo da bude međunarodnog karaktera, koja bi na objektivan i nepristrasan način trebalo da utvrdi sve okolnosti.

Radovan Višković, predsednik Kluba SNSD-a, je rekao da posebno vređa što je Komisija odvajala žrtve, koji su stradali u istom periodu na koji se Izveštaj odnosi.

"Bol i tuga majke nad detetom ne poznaje veru i naciju. Isto majka voli svog sina ili porodica svoje najbliže bez obzira kojem narodu pripada", rekao je Višković.

Miroslav Brčkalo, predsednik poslaničkog kluba opozicionog PDP-a, je rekao da se o ovoj temi trebalo razgovarati mnogo ranije, a ne u izbornom periodu, te je naglasio da je vlada mogla staviti van snage ovaj Izveštaj i bez skupštine.

Rekao je da su mu teško pale kvalifikacije koje su iznesene na račun opozicije proteklih dana, ističući da su konsultacije kod Milorada Dodika, predsednika RS, takođe trebalo da budu održane ranije, a ne dan pred posebnu sednicu parlamenta.

Naglasio je i da je Stefan Karganović, vođa Istorijskog projekta Srebrenica, potrošio značajna sredstva, a da nije ništa uradio u vezi s istinom oko Srebrenice, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

OEBS, Ambasada SAD, OHR: Politizacija Izveštaja o Srebrenici

U reagovanju na odluku parlamenta RS, Ambasada SAD i Kancelarija visokog predstavnika izdale su zajedničko saopštenje u kojem kažu da se radi o ciničnoj upotrebi Izveštaja u političke svrhe u predizbornom periodu.

OEBS, Ambasada SAD i Kancelarija OHR smatraju da politizacija Izveštaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrednosti i predstavlja pretnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost.

"Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od dva međunarodna suda. Činjenice se neće promeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija. Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod", navedeno je u izjavi, prenosi Fena.

Srebrenički zločin je dogovorena tragedija s namerom satanizacije Srba, poručio je nešto ranije predsednik RS Milorad Dodik, koji je zatražio odbcivanje aktuelnog izveštaja o tom zločinu i formiranje nove komisije koja bi sačinila novi izveštaj u roku od godinu dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи