Zaev: Sporazum sa Grčkom otvara put ka članstvu u EU i NATO-u

Premijer Makedonije Zoran Zaev poručio je građanima da zemlja ponosno ulazi u NATO i EU i da je "vreme za odluku".

Zaev je u okviru kampanje za septembarski referendum, na kojem građani te bivše jugoslovenske republike treba da potvrde sporazum sa Grčkom o novom imenu, na Fejsbuk profilu poručio da taj sporazum otvara put Makedonije ka članstvu u NATO-u i EU.

U Makedoniji je uveliko u toku kampanja kojom se građani pozivaju da izađu na referendum 30. septembra i kažu "da" sporazumu sa Grčkom.

S tim u vezi je snimljeno i nekoliko video-spotova, koji građane treba da uvere u sve prednosti tog sporazuma prema kojem bi novo ime te države bilo – Republika Severna Makedonija.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE, međutim, još se nije izjasnila o referendumu, a vlast strahuje da bi ta stranka mogla da pozove svoje simpatizere na bojkot, što bi moglo da ugrozi pozitivan ishod izjašnjavanja.

Zato je Zaev apelovao na lidera te stranke Hristijana Mickoskog i njene predstavnike da se na predstojećem referendumu o imenu Makedonije izjasne da li su za budućnost zemlje i evrointegracije ili vraćanje u mračnu prošlost kriminala i izolacije.

U saopštenju SDSM-a, prenose makedonski mediji, poručuje se da 30. septembra građani odlučuju o svojoj budućnosti, članstvu u NATO-u i EU sa očuvanim i ojačanim identitetom.

Uveren da će građani na predstojećem referendumu glasati za tu bolju budućnost, SDSM  poručuje da članstvo u EU i NATO-u nema alternativu.

Referendum je, kažu, istinska i istorijska prilika za napredak zemlje i stoga pozivaju Mickoskog i VMRO-DPMNE da se izjasne o pitanju referenduma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво