Izetbegović: Nema argumenata da se povežu RS i Kosovo

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović navodi da ne postoje ni pravni, ni istorijski, ni moralni argumenti po kojima se rešavanje odnosa Srbije i Kosova može povezivati sa BiH i njenim entitetom RS.

"Status BiH i njenih entiteta je rešen Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Faktor.ba.

Teza po kojoj bi gubitak Kosova Srbi trebalo da kompenzuju spajanjem Srbije i RS, kako kaže Izetbegović, prisutna je odavno, a sada je intenzivirana jer su intenzivirane i aktivnosti na konačnom rešenju odnosa Srbije i Kosova.

"I ova priča ima dve dimenzije, dva dometa. Jedan je kratkoročni - uplašiti međunarodnu zajednicu novom destabilizacijom BiH i Balkana i time ishoditi povoljnije rešenje za Srbiju po pitanju Kosova", smatra Izetbegović.

Drugi je, dodaje, dugoročni: pojačavati tezu da Srbi nakon gubitka Kninske krajine i Kosova nešto moraju dobiti zauzvrat, i čekati povoljne istorijske okolnosti da se to realizuje - slabljenje Evropske unije, slabljenje NATO-a, okretanje Srbije Rusiji.

Na konstataciju novinara da lider RS Milorad Dodik često daje uvredljive i secesionističke izjave u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i pitanje kakva je to poruka, Izetbegović kaže da je ona loša i destabilizujuća za odnose BiH i Srbije.

"Srpski lideri vode tu dvostruku politiku, lepe reči za BiH, ali i lepe reči za one koji su protiv BiH, podrška procesu pomirenja Srba i Bošnjaka, ali i podrška onima koji vređaju Bošnjake, i tako u krug", naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović smatra i da Dodiku trebaju sukobi kako bi dokazao da je zajednički život u BiH nemoguć.

"Pravi odgovor je amortizovanje takve politike, izbegavanje i smirivanje kriza. Dok Dodik vređa Bošnjake, mi se apelacijama Ustavnom sudu borimo za prava Srba u kantonima u kojima dominira HDZ. Kad on zavadi, mi pomirujemo, kad on dokazuje da BiH ne može funkcionisati, da nam ništa ne ide, mi dokazujemo da može", rekao je Izetbegović.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2018, 11:37)
anonymous [neregistrovani]

Z 4


Z4
Jedini problem je to sto su plan Z4 odbili Srbi u Hrvatskoj, misle' da mogu dobiti vi[e. E pa, eto...

Ako su ga odbili znaci da zele nezavisnost i sad poslje Albanaca mogu da je na osnovu toga i traze...

(ponedeljak, 13. avg 2018, 09:33)
anonymous [neregistrovani]

Nema argumenata

Nema ni argumenata da je ovaj valjan politicar.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 07:44)
anonymous [neregistrovani]

Sami smo krivi za velike gubitke 90ih

Nazalost sve su naše politike izgubljene. Nije više pitanje KiM ili RS vec da li ce i ovo sto imamo ostati celo. Sumnjam.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 04:18)
Aco [neregistrovani]

Cirkus

Bakir kao i taci, bivsi pravoslavci. Niste bili dobri srbi necete biti ni dobri muslimani.Uostalom, bakire Bih je bila etnicki cisto srpska do dolaska osmanlija. Prema tome Bosna je srpska.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 01:17)
anonymous [neregistrovani]

Z4

Jedini problem je to sto su plan Z4 odbili Srbi u Hrvatskoj, misle' da mogu dobiti vi[e. E pa, eto...

(ponedeljak, 13. avg 2018, 00:35)
anonymous [neregistrovani]

Nije tako bilo

Albanci su 1981. godine imali pobunu sa motom Kosovo Republik. Nikada oni nisu tražili plan sličan Z4. Plan Z4 je prevara za srpski narod. Ishod bi bio isti.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 00:24)
anonymous [neregistrovani]

Nema

RS je zvanično potpuno zaseban entitet i ima osnova da traži nezavisnost. Kosovo i Metohija nije nikakav entitet nego deo Srbije i ne može da ima nikakvu nezavisnost. Lepo što si primetio razliku.

(nedelja, 12. avg 2018, 22:38)
anonymous [neregistrovani]

Ima ima

argumenata, i te kako ; resenje Srpskog pitanja.

(nedelja, 12. avg 2018, 21:57)
anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

O Srbima iz bošnjačkog entiteta ni reči .

(nedelja, 12. avg 2018, 21:52)
anonymous72 [neregistrovani]

Republika Srpska

Pola Kosova i Republika Srpska da budu uz Srbiju i po meni pravedno resenje....to treba traziti i da bude mir na Balkanu....moje misljenje...