Johanis: Nema opravdanja za brutalnost policije na protestu

Rumunski predsednik Klaus Johanis zatražio je od ministarke unutrašnjih poslova Karmen Den da preuzme odgovornost za postupke policije tokom incidenata na antivladinim protestima u Bukureštu.

Klaus Johanis je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, zatražio od ministarke i detaljan izveštaj o delovanju policije na protestima, kao i o tome ko je izdavao naređenja, prenosi Ađerpes.

"Predsednik Rumunije pozvao je sve organe reda da ubuduće strogo prate procedure, da ne reaguju preterano, a naročito da ne dovode živote građana u rizik", navodi se u saopštenju iz Kabineta.

Johanis je osudio nasilne postupke, bez obzira na počinioce.

"Ni u kom slučaju ne može da postoji opravdanje da nekoga udarite, a oni koji su krivi za takvo brutalno ponašanje moraju biti kažnjeni", navodi se u saopštenju.

Rumunska policija brani upotrebu sile na protestu 

Rumunska policija izdala je saopštenje u kojem brani upotrebu sile na antivladinom protestu kada je povređeno 455 ljudi, uključujući tridesetak pripadnika policije.

Marijus Militaru, portparol rumunske specijalne policije, rekao je da je 70 ljudi, među kojima 11 pripadnika policije, hospitalizovano prethodne noći i da je policija podnela prijavu protiv osam lica.

Nema izveštaja o tome da neko ima povrede opasne po život, ali Militaru kaže da je jedna policajka "brutalno pretučena" i da ima teške povrede kičme.

Marijus Militaru ističe da je prefektura u Bukureštu naložila policiji da evakuiše Trg pobede u petak uveče nakon jednočasovnog protesta ispred zgrade vlade.

Drugi portparol policije Džordžijan Enače rekao je da je "legitimno nasilje države" opravdano, jer su demonstranti upozoreni nekoliko puta da napuste trg.

Sukobi su izbili sinoć kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, prenosi AP.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, preneo je AP.

broj komentara 0 pošalji komentar