Sve zategnutiji odnosi Atina-Moskva

Tenzije između Atine i Moskve zbog diplomatskog spora ponovo su eskalirale kada je ministarstvo spoljnih poslova Grčke izdalo oštro saopštenje povodom odluke Rusije da protera dvoje grčkih diplomata iz Moskve.

Grčko ministarstvo ocenjuje da je ta odluka doneta kao "odmazda" i optužuje Rusiju da je "drug po oružju" Turske.

Primećujući da je odluka Grčke da protera dvoje ruskih diplomata iz Atine zasnovana na "konkretnim dokazima o nezakonitim aktivnostima ruskih zvaničnika i državljana u toj zemlji", Ministarstvo ocenjuje da za potez Rusije ne postoje dokazi koji bi njen potez potkrepili, navodi list Katimerini.

U saopštenju se navodi da je Grčka "miroljubiva zemlja sa višedimenzionalnom, nezavisnom demokratskom spoljnom politikom", kao i suverena država što "zahteva poštovanje i odnose zasnovane na jednakosti" svih zemalja.

Atina dodaje da se Rusija, od kad je počela da se "bori kao drug po oružju sa Turskom, koju snabdeva brojnim olakšicama u bezbednosnom sektoru", udaljava od pozicija prijateljstva i saradnje koje su karakterisale grčko-ruske odnose 190 godina.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 11. avg 2018, 16:44)
anonymous [neregistrovani]

Lakše malo

Nije baš u redu da Rusi naoružavaju Tursku. To je direktan udar na pravoslavnu Grčku. I mi smo slično dobili od Izraela. Lete na dan "Oluje" nad Kninom. A mi nevinašcad priznali Palestinu.

(subota, 11. avg 2018, 14:42)
Воронцов [neregistrovani]

Одговориће свако ко држи до свог достојанства

Грчка је протерала руске дипломате вероватно испуњавајући жељу западних савезника. И шта су очекивали, да ће Русија без реакције прихватити такво понижење? Русуја је на провокацију одговорила равноправном мером, протеривањем грчких дипломата.

(subota, 11. avg 2018, 13:17)
anonymous [neregistrovani]

Hipokrizija

A od koga je Grcka ranije kupovala oruzje ... onda su cutali ...