"Lako je stisnuti Pupovca kada ne možete Vučića"

Kada predsednica Hrvatske ne osudi one koji uzvikuju "Za dom spremni" onda to prolazi, a kada ja ne odgovaram na prozivke to je dovoljan razlog da se pokrene hajka i haranga, kaže predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac povodom kritika zbog "blagog" reagovanja na izjave iz Srbije. Držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokratijom, ističe Pupovac.

Milorad Pupovac je, u intervjuu za Dojče vele na hrvatskom, komentarisao to što su mu u Zagrebu prebacivali da je preblago reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom je Hrvatsku uporedio sa nacističkom Nemačkom.

– Prvo, mi znamo kako treba reagovati i niko ne bi trebalo da nas tome podučava. Mi se već tri decenije nalazimo između čekića i nakovnja, između dve vatre, hrvatske i srpske. Mi smo protiv sukoba i rata i to ne želimo menjati. Mi želimo biti most i nosilac dijaloga. Naše izjave su motivisane tom političkom pozicijom i svrhom. Dakle, sasvim je sigurno da Hrvatska uz sve elemente ustašizacije koje su prisutne, uz sve tragične posledice etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj, ne može biti upoređivana s Hitlerovom Nemačkom koja je, kao i kvislinška NDH, imala svoje rasne zakone i logore.

Mi vidimo slabosti u Hrvatskoj, borimo se protiv njih i očekujemo da svi mi imamo snage, uključujući i Srbiju, da se protiv toga borimo. Dakle, prejake reči ne doprinose tome da ljudi uvide što je potrebno promeniti u ponašanju. Tako da mi očekujemo da se retorika u tom pogledu i promeni.

Koliko Vam je zapravo dojadilo da reagujete svaki put na takve izjave iz Srbije i koliko Vam je dojadilo da se od Vas očekuje da reagujete na takve izjave?

– Kada predsednica na stadionu ne čuje da se uzvikuje "Za dom spremni", ili kada ne osudi one koji to uzvikuju, tada to prolazi. Ali kada je ne odgovaram na prozivke i zahteve i naredbe što treba da činim, onda je to dovoljan razlog da se pokrene hajka i haranga. A to je nešto što ja ne prihvatam. Ja ne želim biti talac u svojoj zemlji nečega što nisam učinio, nečega što nisam rekao i nečega za što nisam odgovoran.

Ali na komemoraciju izbeglim Srbima, koji najvećim delom ne snose nikakvu odgovornost, ću uvek otići. Želimo da obe strane vide što su učinili jedni drugima. Da Srbi vide da su počinili zločine prema Hrvatima, ali da su Hrvati počinili zločine nad Srbima. A držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokratijom. To je svojstveno društvenom linču.

I to usprkos tomu što smo bili uvek tu kada je trebalo, bilo da se radi o početku pregovora s EU ili mirnoj reintegraciji. Ako sam u Bundestagu zajedno sa svojim kolegama, zastupnicima nemačkog parlamanta, mogao braniti pravo Hrvatske na članstvo u EU, onda valjda mogu reći i da nešto ne valja u njenoj politici odnosa prema Srbima. Stvaranje neprijatelja u ovoj zemlji mora prestati.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 12. avg 2018, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Rsk više ne postoji!

Ne spominjite je više, jer nas još više zavadjate sa Hrvatima!
Ona više ne postoji I ne može se više spominjati.Da ste je branili kad je trebalo, onda ok.Ovako, nema smisla!

(petak, 10. avg 2018, 22:54)
Milenko [neregistrovani]

RSK

Pupovac je političar koji zaslužuje veliko poštovanje i koji u najgorem trenutku po srpski narod u Hrvatskoj, poneo ulogu politickog predvodnika.Njjegova reč ima težinu, i nijedna njegova izjava nije neodmerena.

(petak, 10. avg 2018, 16:30)
anonymous [neregistrovani]

Poredjenje

Prvo, Ndh nije bila kvislinska nego fasisticka, ustaska drzava. Drugo, itekako moze Hr da se poredi sa Ndh - izbacivanje sopstvenog naroda iz ustava, Tudjmanov govor pre rata da je Ndh bila 'borba Hrvata za neovisnost'. Stalno odrzavanje ustastva, nepriznavanje srpskih zrtava, a da se ne lazemo bilo je i logora, cak i 90-ih. Da ne pominjem oluju koja se slavi cak i u Glini, pa ako ne znate na sta time asociraju procitajte. Zna to sve i gospodin Pupovac, ali ne sme da kaze ono sto je svima jasno. I sta tu onda jos da se dokazuje?

(petak, 10. avg 2018, 14:36)
anonymous [neregistrovani]

Pupovac?

Bez želje da vređam ili kritikujem, smatram da Pupovac nije adekvatan predstavnik Srba u Hrvatskoj.On na "terenu" ima minimalnu podršku među srpskim stanovništvom, a Hrvatska ga promoviše kao glavnog predstavnika Srba jer im takav odgovara sve ove godine.Ta promocija se preslikala i u Srbiji.Na žalost, sticaj okolnosti kroz sve ove godine doveo je do toga da Pupovac danas nije ništa više nego običan "pešak u šahu" na šahovskoj tabli hrvatskog sabora sa jedinom svrhom da se pokaže Evropi i svetu da eto i Srbi imaju neka politička prava u "lijepoj njihovoj"... na žalost, ta prava su uglavnom samo na papiru.

(petak, 10. avg 2018, 14:29)
anonymous [neregistrovani]

Poređenje

Zato smo došli dotle da treba reagovati na istinu?

(petak, 10. avg 2018, 13:46)
Воронцов [neregistrovani]

Доказ су идеје и догађаји које Хрватска подржава и прославља

То је најбољи доказ чије "вредности" данашња Хрватска подржава.А то су вредности уништење Срба које је учинила НДХ и модерна Хрватска деведесетих.Нормално је да у данашње мирно време неће Хрватска имати расне законе и концентрационе логоре.Али сва та обележја само у другој форми имала је деведесетих.Србе су избацили из устава и са територије и учинили их безначајном мањином.Шта је то него расизам само у другом облику.А с обзиром које "вредности" хрватска данас негује упитајмо се шта би поново радила Србима само ако јој се пружи прилика?

(petak, 10. avg 2018, 12:40)
ljubica [neregistrovani]

potvrda

Kad hoce reaguj, i potvrdi im ono sto je Vucic rekao.Mozda nisu dobro culi.Nek izadju sa Vucicem na suocavanje.Pa da vide i cinjenice pravim ocima.

(petak, 10. avg 2018, 12:36)
anonymous [neregistrovani]

slika

Šta reći?Sramota na koji način reaguju iz Hrvatske.Još jedan dokaz koliko oni zaista žele da poprave odnose sa Srbijom.Šta je po njima Pupovac trebalo da uradi?Ali naravno moraju nekoga da okrive, a koga drugog.

(petak, 10. avg 2018, 12:34)
anonymous [neregistrovani]

kandidovati

Pupovac i/ili njegova stranka bi trebali dobiti nobelovu nagradu za mir.

(petak, 10. avg 2018, 12:27)
anonymous [neregistrovani]

Hrvatska

Srbi u Hrvatskoj nemaju nikakva prava i to se mora promeniti.