SNV: Pomaci za Srbe u Hrvatskoj ali rezultat nije za pohvalu

Za dve i po godine, koliko je prošlo od potpisivanja Subotičke deklaracije, napravljeni su određeni pomaci po pitanju položaja srpske manjine u Hrvatskoj, ali rezultat nije nešto sa čime se može pohvaliti, ocenjuju u Srpskom narodnom veću.

Pitanja koja se tiču unapređenja položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji definisana su Subotičkom deklaracijom, u šest tačaka, a Boris Milošević iz Srpskog narodnog veća ukazuje da su određeni pomaci napravljeni zahvaljujući tom političkom dogovoru i konstatuje da je najmanje urađeno u vezi sa vraćanjem imovine.

"Subotička deklaracija sadrži nekih šest tačaka. Jedna je unapređenje (položaja) manjina, ali nema konkretnih projekata. S druge strane, početkom godine održana je sednica međuvladinog mešovitog odbora i tada je pokrenut razgovor o otvorenim pitanjima koji se odnose na zaštitu manjina u obe države", podseća Milošević.

Kako kaže, ono što je srpska zajednica na tom planu uspela je bio izraz političkog dogovora sa hrvatskom vladom Andreja Plenkovića.

Milošević podseća da su pregovori o granicama, koji su takođe deo Deklaracije, zastali još 2011. godine i tu nije bilo puno toga napravljeno. Međutim, ukazuje da je najveći korak postignut za vreme posete Vučića Zagrebu.

Tada su Vučić i Grabar Kitarovićeva dali preporuke vladama da se pregovori o granicama nastave u naredne dve godine i ako se ne postigne dogovor da se izađe na arbitražu pred međunarodno pravosudno telo.

"Najmanje postignuto kada je u pitanju povratak imovine"

Ono gde je najmanje postignuto, gotovo ništa, jeste pitanje povratka imovine i stečenih prava, dodao je Milošević.

"Tu su i nestali, kao jedno humanitarno pitanje gde stvari, takođe, idu teško i najveći iskorak je opet napravljen za vreme posete Vučića Zagrebu. Pokrenute su komisije na nižim nivoima, a Grabar Kitarovićeva je, kao i predsednik Srbije, primila porodice koje traže svoje najmilije", rekao je Milošević.

Ocenu koliko je Srbija učinila za hrvatsku manjinu prepušta, kaže, njima, ali podseća da je svaki korak u ispunjavanju zahteva manjina dobar, kako za manjine, tako i za obe države.

Primećuje da su dve zemlje u međusobnim odnosima osuđene na jedan korak napred, pa jedan nazad, zbog tenzija koje postoje i pretpostavlja da će tako biti neko vreme. Ipak, ističe da se od saradnje ne sme odustati.

Na pitanje može li uskoro doći vreme da se oda najveća počast svim žrtvama, ali da se krene napred, Milošević kaže da je u ovom trenutku to teško reći, naročito imajući u vidu "određene datume u kalendaru".

"Mislim da će biti potrebno još dosta vremena da to prevladamo i možda da prihvatimo da oko toga nema slaganja, ali da zbog budućnosti obe države i budućnosti dece, kao i zbog činjenice da će Srbija pre ili posle ući u EU, treba da sarađujemo", zaključio je Milošević.

Subotičku deklaraciju je ponovo aktuelizovao predsednik Aleksandar Vučić u kontekstu ponovo zaoštrenih odnosa sa Hrvatskom povodom obeležavanja "Oluje", uz poruku da će Srbija i dalje nastaviti, bez obzira na oscilacije u odnosima na političkom nivou, da čini sve što može za Hrvate koji žive u našoj zemlji, što, inače, očekuje i za Srbe u Hrvatskoj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи