Makedonija: 41,4 odsto "za", 35,1 "protiv" dogovora sa Grčkom

Prvo istraživanje javnog mnenja pred referendum koji će se u Makedoniji održati 30. septembra pokazuje da vladajuća koalicija može da računa na dovoljnu izlaznost birača, ali i da razlika između suprotstavljenim taborima nije velika, jer dogovor sa Grčkom podržava 41,5 odsto ispitanika, dok je 35,1 odsto protiv.

Mesec i po dana pred referendum na kojem će stanovnici Makedonije odgovoriti na pitanje podržavaju li dogovor sa Grčkom o novom imenu države, malu prednost imaju pristalice sporazuma Skoplja i Atine, dok vlada Zorana Zaeva može da računa da će na glasanje izaći dve trećine ispitanika, javljaju makedonski mediji.

Na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO uz prihvatanje dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke" pozitivno bi odgovorilo 41,5 odsto ispitanika agencije M-prospekt, što uz projektovanu izlaznost od 66 odsto otvara vrata za uspeh ovog referenduma.

Protiv sporazuma Atine i Skoplja izjasnilo se 35,1 odsto ispitanika, dok još 12 odsto ispitanika nije odlučilo da li će 30. septembra izaći na birališta.

Agencija M-prospekt navodi da referendumsko pitanje ima veliku podršku među Albancima, od kojih je čak 88 najavilo da će pozitivno odgovoriti na pitanje, dok je među Makedoncima ta podrška znatno manja i iznosi 27,4 odsto.

Protiv se izjasnilo 45,2 odsto ispitanih Makedonaca i 2,2 odsto Albanaca.

Kao što je i očekivano velika većina pristalica vladajućih socijal-demokrata podržava sporazum, dok su pristalice VMRO-DPMNE jednako brojni u protivljenju dogovora Atine i Skoplja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво