"Srpski narod mora da pamti 'Oluju'"

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da su Srbi iz Hrvatske akcijom "Oluja" praktično zbrisani. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović posledice "Oluje" naziva najmasovnijim etničkim čišćenjem na ovim prostorima.

Mladen Ivanić navodi da kao srpski narod u celini moramo to da pamtimo i da na to stalno podsećamo, jer samo tako možemo da sprečimo da nam se nešto slično ne ponovi.

"Upravo zbog čuvanja od zaborava posebnu zahvalnost dugujem predsedniku Vučiću koji je ovaj dan uvrstio kao jedan od najvažnijih koje zajednički treba da obeležavaju Republika Srpska i Srbija", rekao je Ivanić za Tanjug.

On će večeras u Bačkoj Palanci, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, prisustvovati obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Ivanić podseća da je nad Srbima 1995. učinjen pogrom, da je mali broj njih ostao ili se vratio da živi u Hrvatskoj i da zato o njihovim pravima u Hrvatskoj treba stalno govoriti, stalno biti prisutan na tom prostoru.

"Odlazim tamo, obilazim naše ljude. Poslednji put sam bio 30. juna na obeležavanju Dana sećanja na Jadovno 1941, strašnog zločina i masovnog istrebljenja koje nam se desilo za vreme NDH. Odlazio sam tamo i prethodnih godina, jer moramo da idemo, da se ne zaboravi. Obišao sam i Srbe povratnike, video sam u kakvim uslovima žive. Obavezni smo da im pružimo podršku", rekao je Ivanić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Nedeljko Čubrilović ocenio je da je "Oluja" bila "jedan od najvećih zločina na prostoru bivše Jugoslavije za koji niko nije odgovarao".

Čubrilović je posledice "Oluje" nazvao najmasovnijim etničkim čišćenjem na ovim prostorima, uz ocenu da "niko iz hrvatskog vojnog i političkog vrha nije odgovarao za ovaj zločin, što je poraz međunarodnog prava i pravde", navodi se u saopštenju NS RS.

Čubrilović je poručio da "uprkos nepravdi i neprocesuiranju zločinaca", srpski narod na ovim prostorima nikada ne sme da zaboravi pogrom Srba i da uvek i iznova traži pravdu i istinu za žrtve etničkog čišćenja, kao i da to treba da bude "stalna opomena za sve Srbe, posebno za buduće generacije".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се