Izraelski dnevnik: Rivlin u Jasenovcu očitao lekciju Hrvatima

Dnevnik "Tajms of Izrael" piše da je predsednik Izrela Ruven Rivlin, tokom posete Hrvatskoj i obilaska spomen-parka Jasenovac, očitao lekciju zvaničnom Zagrebu prekorivši tamošnje rukovodstvo da podržava pronacistički ustaški režim.

Pod naslovom "Rivlin poručio Hrvatskoj da se suoči sa svojom fašističkom prošlošću", izraelski dnevnik piše da je Ruven Rivlin upravo prilikom posete jasenovačkom "logoru smrti" iz perioda Drugog svetskog rata apelovao na Hrvatsku da se "pozabavi svojom prošlošću".

Opisujući Jasenovac kao "hrvatski Aušvic", u kojem je ustaški režim brutalno ubio na desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista, Tajms of Izrael piše da se Hrvatska poslednjih godina našla na udaru kritika jer se nije pozabavila netolerancijom i slavljenjem ustaških slogana i ideologije.

"Ima onih koji bi radije potisnuli prošlost i promatrali je kao 'crnu rupu'", rekao je Rivlin na hebrejskom pred hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, navodi list.

Ističe se da je Rivlin rekao i da Hrvatska ima moralnu obavezu da se nosi sa svojom prošlošću, koja se ne sme ignorisati, te dodao da će upravo to biti "važan element prijateljstva između Hrvatske i Izraela".

List podseća i na spomen-ploču HOS-a sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koja je uz velike pritiske izmeštena iz Jasenovca u obližnju Novsku.

Ukazuje se da je Jasenovac i dalje kontroverzno mesto i podseća da srpska i jevrejska zajedica već tri godine odbijaju da učestvuju u zvaničnoj komemoraciji jasenovačkim žrtvama.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво