Grčka: Požari i dalje aktivni, traga se za nestalima

U Kineti i Kalitehnopulisu na Atici već treći dan tinjaju požari, prenosi agencija ANA. Vatrena stihija odnela je najmanje 79 života, među kojima ima i dece. Povređeno je više od 200 ljudi, evakuisano skoro 1.000. Proglašena je trodnevna žalost i u toku je potraga za nestalima. Istražuje se šta je dovelo do više požara istovremeno, zbog čega se sumnja da su podmetnuti. Saučešće i pomoć u otklanjanju posledica požara nude Grčkoj mnoge države.

Portparol vlade Dimitris Canakopulos kaže da je situacija i dalje kritična i da je gašenje otežano zbog munjevitog širenja vatre, usled jakog vetra.

Više od 280 vatrogasaca i dalje se nalazi u oblasti severoistočno od Atine i u oblasti Rafina, kod Kalitehnopulisa, gde gase preostale plamenove, prenosi AP.

U Kineti, zapadno od Atine, požari se šire na dva fronta – jedan prema Alepohori i drugi prema Agioi Teodoroi. Tu se sa vatrom bori još 200 vatrogasaca, a lokalni zvaničnici su ta sela juče preventivno evakuisali.

Za gašenje vatre angažovane su i specijalne snage kopnene vojske, kao i ratna mornarica sa jednom fregatom, dva desantna broda, tri helikoptera i tri ratna broda.

U požarima, koji su zahvatili Istočnu Atiku u predgrađu Atine pre dva dana, poginulo je, prema najnovijim podacima spasilačke službe, 79 osoba, a mnogi se vode kao nestali, prenosi Rojters.

Požari koji su se rasplamsali u ponedeljak uveče iznenadili su stanovnike istočne Atike, zbog čega broj žrtava i jeste veliki. Sekunde između života i smrti – tako oni koji su za dlaku pobegli plamenu opisuju dramatičnost te kobne noći.

"Nismo videli vatru, ona je došla iznenada. Mnogo je duvao vetar, nismo shvatili šta se dešava", rekla je jedna meštanka, koja kaže da se spasila tako što se zatvorila sa suprugom u kuću umesto da je pokušala da se probije kroz plamen.

Prema njenim rečima, oni su se spasili najverovatnije zato što su njihovi prozorski okviri metalni a ne drveni, što su držali mokre peškire preko usta i nosa.

Simbol stradanja je selo Mati na severoistoku Atine, gde su na jednoj litici, nadomak mora, pronađeni ugljenisani ostaci 26 osoba, odraslih i dece, koji su zagrljeni dočekali kraj.

"Dva i po sata smo stajali u vodi, u mraku i dimu. Problem je što su neki ljudi otplivali daleko, misleći da će na pučini biti bezbedni. Međutim, vetar je bio jak kao i morske struje koje su ih odnele jer su bili umorni", kaže jedan od preživelih.

"Ja sam sada poput olupine... Moj životni rad i sve moje uspomene otišli su u nepovrat", govori žena koja je pogođena požarom.

Šef Nacionalne opservatorije Atine Manolis Pleionis rekao je za radio Praktorio da su visoka temperatura i jaki udari vetra delimično krivi za pustoš koju su iza sebe ostavili požari na Atiki.

Velika brzina vetra sigurno je stvorila uslove za brzo širenje požara, rekao je Pleionis i dodao da je brzina vetra bila rekordna u poslednjih osam godina koliko dugo postoje stanice za praćenje vremena.

"Prosečna brzina vetra bila je 65 kilometara na čas, a dostizala je čak i brzinu od 120 kilometara na sat, rekao je Pleionis, prenela je ANA.

Traga se za nestalima  

Konačan broj stradalih je nemoguće utvrditi, jer je na mestu nekadašnjih kuća, automobila i drugih objekata – sada zgarište. Panagiotis Dagalos, koji je u požaru izgubio suprugu, kaže da se sve dogodilo prebrzo.

"Bili smo zajedno kod automobila sa gomilom sveta koji je takođe pokušao da pobegne. Uzeo sam našu bebu i potrčao ka moru a moja žena... Ne znam šta se dogodilo... Mislim da je izgorela baš ovde", kaže Dagalos.

Nastavlja se potraga za preživelima i nestalima, kojih je oko 200. Obalska straža patrolira i spasava sve one koji su uspeli da pobegnu do udaljenih plaža i uvala. 

Zastave širom Grčke spuštene su na pola koplja, a premijer Aleksis Cipras proglasio je trodnevnu žalost u državi.

"Obezbedićemo 20 miliona evra da pomognemo opštinama pogođenim požarom. Novac će biti iskorišćen za saniranje štete, a onima kojima su oštećene kuće biće smanjen porez", kaže portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Od do sada 720 registrovanih kuća na područjima zahvaćenim požarom, 211 je pretrpelo ogromnu štetu, nešto manju štetu je pretrpelo 234 kuća, dok u 275 vlasnici mogu da se vrate, javili su grčki mediji.

Na evidentiranju oštećenih objekata radi 200 inženjera iz Ministarstva za infrastrukturu i saobraćaj Grčke.

Istovremeno, u saradnji sa vlastima Atike sa ulica i puteva je uklonjeno više od 125 potpuno uništenih vozila.

Objekti koi su pretrpeli najveću štetu obeležavaju se crvenom bojom, oni koji su pretrpeli nešto manju štetu žutom, a kuće u koje vlasnici mogu da se vrate i bezbedne su za život obeležene su zelenom bojom.

Italija, Nemačka, Poljska i Francuska poslale su Grčkoj vatrogasce, protivpožarne avione, specijalizovana vozila... Pomoć su ponudile i Španija i Kipar.

Zvaničnici Srbije ponudili su pomoć grčkim vlastima i, ukoliko bude potrebno, put Grčke krenuće i srpski spasioci.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je telegram saučešća gradonačelniku Atine Jorgosu Kaminisu povodom tragedije koja je zadesila glavni grad Grčke. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво