Kitarović: Hrvati i Albanci su doslovce braća po oružju

Drugog dana zvanične posete Tirani, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, obraćajući se u parlamentu, osim kurtoazne podrške putu Albanije ka EU, poručila da su Hrvati i Albanci "doslovce braća po oružju", te da su mnogi Albanci žrtvovali svoj život za Hrvatsku.

"Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da učine", rekla je hrvatska predsednica, preneo je zagrebački Večernji list.

Hrvatska, rekla je, pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala", navela je Grabar Kitarovićeva.

Osvrnuvši se na, kako se navodi, "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.

Podsetivši na brojne Albance koji su se borili u ratu devedesetih, Grabar Kitarovićeva je rekla:

"Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i, verujte mi, Hrvatska to neće zaboraviti."

Rekla je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

"Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja", rekla je i posebno podsetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. veka.

Podsetila je takođe i da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog nacionalnog heroja Đerđa Kastriota Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događajima, a Grabar Kitarovićeva je rekla da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Podsetivši na još neke detalje iz istorije, Grabar Kitarovićeva je svoj govor u parlamentu završila rečima: "Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo."

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво