"Tompson zabranjen u pola Evrope, u Hrvatskoj u busu s fudbalerima"

Na insistiranje fudbalskih reprezentativaca Hrvatske, i suprotno zvaničnom programu, pevač Marko Perković Tompson juče se nehotice pretvorio u ključnog aktera dočeka "vatrenih" u Zagrebu, piše portal "Indeks". Tekst prenosimo integralno.

Tompson se "slučajno" pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus s fudbalerima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotke na društvenim mrežama na kojima s njime poziraju. Onda je neko vreme bio i centralna figura televizijskog prenosa, tokom kojeg se mogao čuti i razgovor između Tompsona i kapitena reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića.

Kada se bus s reprezentacijom konačno kroz neverovatnu gužvu probio dovoljno blizu pozornice na Trgu bana Jelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Tompson, ali igrači su ga u jednom trenutku pozvali na pozornicu, na kojoj je otpevao a kapela verziju svoje pesme "Lijepa li si", koja je proteklih godina postala nezvanična himna hrvatske fudbalske reprezentacije. 

Jedini negativan detalj koji su zabeležili strani mediji

Tompsonovu vodeću poziciju u celodnevnom slavlju zabeležili su i neki strani mediji, pitajući se šta jedan ekstremno desni pevač, poznat po svom koketiranju s ustaštvom, radi u društvu svetskih vicešampiona u fudbalu. Bio je to verovatno jedini negativan detalj koji su svetski mediji sinoć zabeležili u Zagrebu.

Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Evrope nije tako blagonaklon prema Tompsonovom liku i delu i načinu kako se dotični najčešće tretira u Hrvatskoj, u kojoj želi da se promoviše u dežurnog izvođača za sve važne nacionalne događaje.

Tompsonovi koncerti zabranjeni u Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Sloveniji...

Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, državama u kojima se ovaj izvođač opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva, pamti se njegovo pevanje koljačke pesme "Jasenovac i Gradiška Stara", kao i činjenica da mu najveći hit započinje s ustaškim pozdravom.

Na primer, pre dve godine, krajem jula, odlukom gradskog veća švajcarskog grada Šlirena, zabranjen je koncert Marka Perkovića Tompsona koji je u tom gradiću pored Ciriha trebalo da se održi 3. septembra.

"Organizator koncerta, firma "Cronight", žalila se na odluku gradskog veća Šlirena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Ditikon, koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", saopštio je grad Šliren.

"Ultranacionalistički pogled na svet"

Švajcarski konzervativni list Noje cirher cajtung u članku je Tompsona opisao kao izvođača koji "uvek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkih pogleda na svet" i "veličanja fašističkog režima ustaša". Kantonalna vlada je pak dodatno potvrdila odluku gradskih vlasti Šlirena.

Slična obrazloženja su se mogla čuti i kad je Tompson pokušao da nastupi u Berlinu i Mariboru.

U Hrvatskoj se na Tompsonovim koncertima okuplja desno glasačko telo, koje, poneseno njegovim pesmama nacionalne tematike, zna da priredi i neverovatne izlive mržnje, kakav je na primer zabeležen na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu 2015. Tada je masa na Tompsonovom koncertu, nakon što je on svoj hit "Čavoglave" započeo standardnim "Za dom spremni", glasno skandirala "Ubij Srbina".

Zbog svega toga je problematično bilo jučerašnje guranje Tompsona u prvi plan jer on niti je izvođač koji ujedinjuje Hrvate, niti njegovo prisustvo na veličanstvenom dočeku za svetske vicešampione u fudbalu šalje u svet dobru sliku o Hrvatskoj, piše Indeks.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво