Savidis negira da je platio organizaciju nereda u Makedoniji

Ruski biznismen Ivan Savidis negirao je pisanje makedonskih medija da je navijačima i pripadnicima opozicije platio 300.000 evra za organizaciju protesta protiv sporazuma sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

U saopštenju njegove kompanije "Dimera Group" navodi se da je reč o najobičnijoj kleveti i najavljuje tužbu.

"Jasno je da biznismen Ivan Savidis nema nikakve veze sa onim što je rečeno u pogrešnom i krajnje klevetničkom kontekstu. U narednim satima, koristeći sva pravna sredstva, podnećemo tužbu protiv medija, kao i autora ove neosnovane tvrdnje", saopšteno je iz te grupe.

Na veb-sajtu agencije za borbu protiv organizovanog kriminala objavljeno je juče, pozivajući se na dokumenta dobijena od Ministarstva unutrašnjih poslova, da je Savidis, koji živi u Grčkoj, platio 300.000 evra nekim predstavnicima opozicije, članovima nekih nacionalističkih organizacija i navijačima "Vardara" za organizaciju nereda protiv pomenutog sporazuma.

Inače, Savidis, koji je vlasnik grčkog fudbalskog tima PAOK, poznat je javnosti još od marta ove godine zbog skandaloznog incidenta koji se dogodio na derbi meču između njegovog kluba i AEK-a, koji se bore za titulu u Grčkoj.

On se posle toga izvinio navijačima i svetskoj javnosti, ali je kažnjen zabranom ulaska na stadion u naredne tri godine i novčanom kaznom od 100.000 evra.

Makedonski premijer Zoran Zaev je u intervjuu za američki portal Bazfid rekao ranije, a to je ponovio i juče u Skoplju, da proruski biznismen iz Grčke plaća protivnike aktuelne vlade u Makedoniji iznosom od po 13.000 do 21.000 dolara da bi izazivali nasilne proteste uoči ključnog referenduma, na kojem bi Makedonci trebalo da potvrde grčko-makedonski sporazum i promenu ustava zbog novog imena te bivše jugoslovenske republike.

Zaev je rekao da su pojedini pripadnici navijačke grupe "komiti" pohapšeni u junu tokom takvog jednog protesta i da su na saslušanju priznali da im je jedan ruski biznismen platio da izađu na ulicu.

"Ovi mladi momci, pripadnici navijačke grupe 'komiti' su privedeni, a tokom davanje izjave su priznali da su pare za organizaciju protesta dobili od jednog ruskog biznismena...", rekao je makedonski premijer.

Ruska ambasada u Skoplju je takve izjave premijera Zaeva ocenila kao političke neodgovorne.

"Izjava premijera Zaeva dovodi u pitanje iskrenost napora makedonske vlade da izgradi dobre odnose sa Rusijom. Žao nam je što rusofobija sve više postaje sredstvo u vođenju unutrašnje politike u zemlji", saopštila je ruska ambasada na svom Tviter nalogu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво