Zaev ne isključuje mogućnost vanrednih izbora

Makedonski premijer Zoran Zaev nije danas isključio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora ukoliko je to, kako je rekao, neophodno za održavanje referenduma kojim bi trebalo da se potvrdi sporazum Atine i Skoplja o novom imenu i izmena Ustava.

"Ako se dogovorimo da motivišemo građane da izađu na referendum kako bi on bio uspešan, sve opcije su otvorena pa i ova", rekao je Zaev, odgovarajući na pitanja novinara, preneli su makedonski mediji.

Zaev kaže da je u svakom slučaju vredno pažnje kad opozicija zahteva izbore.

Vanredne parlamentarne izbore traži najuticajnija makedonska opozicija VMRO-DPMNE, a lider te stranke Kristijan Mickoski je juče poručio – prvo izbori, pa NATO i EU.

Makedonija će, kako je rekao, postati članica NATO-a i EU kada se oslobodi političkih tranzicionista koji su zauzeli kancelarije i kabinete, a to je moguće samo kroz prevremene parlamentarne izbore.

Komentarišući navode da ruski biznismeni podrivaju Makedoniju, Zaev kaže da o tome postoje policijski izveštaji.

"Govorim o onome što čujem i na osnovu izveštaja koje primam", rekao je premijer i dodao da je Makedonija mala zemlja koja želi prijateljstvo sa svima, uključujući i Rusku Federaciju.

"Još jednom moramo potvrditi da za Republiku Makedoniju nema alternative, izuzev ravnopravnog članstva u EU i NATO. Sa te tačke gledišta, uvek ćemo imati određenu pažnju i stvarno nećemo dopustiti mešanje stranih faktora u međunarodne sporazume, deklaracije, rezolucije koje se primenjuju u Makedoniji", rekao je Zaev.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 17. jul 2018, 09:28) - Aoteroa [neregistrovani]

Ovo je plan B,

kada su shvatili da ce izlaznost na referendumu biti mala ili nikakva, kao sto je uostalom bila mala i izlaznost na proslavi "uslovljenog" poziva za clanstvo u Nato-u !

(ponedeljak, 16. jul 2018, 22:15) - Cikago [neregistrovani]

naivno !

Ne svidja mi se politika g.Zaeva jer je naivna. On misli da će ulaskom BJRM u NATO sačuvati istu od raspada.Grdno se vara,Albanci imaju svoj vekovni plan o stvaranju velike Albanije i ništa ih u tome ne moze sprečiti. Moze im Zaev ili bilo ko drugi dati sve što traže ali kada dodje njihovih 5 min.sve to pada u vodu.Samo vel.Albanija i nista drugo.

(ponedeljak, 16. jul 2018, 21:38) - Воронцов [neregistrovani]

Заев мисли да део грађана Македоније не може бити незадовољан

И још гре он још мисли да они и не знају мислити него их ето плаћају и хушлају руски бизнисмени.Такви политичари нису ништа научили из историје. Џаба што је некидан био дан Француске револуције, дан који би сваком ко чини власт требао бити нараученије шта све може да ураси незадовољни народ. Позивати се на стране завере јесте слаба утеха и самозаваравање.

(ponedeljak, 16. jul 2018, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

nema promjene granica.

Prvi korak..
Djordje Ivanov gubi. Zaev pobjedjuje.. Makedonija se nemoze dijeliti...
Drugi korak.
""" Jezik za zube"", Nema pogjele Makedonije..

(ponedeljak, 16. jul 2018, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Sta misli Zaev?

Zaev ne moze da motivise Makedonce. On kao obecava referendum, ali sa druge strane ce ga odugovlaciti sve dok moze, jer zna da ce ako ne dobije potkrepu, onda sigurno ce dobiti upozorenje da misli sta radi, pre nego sto nesto uradi. Sa dosadasnjim postupcima sigurno racuna na veliku podrsku Albanaca i zato ce pre referenduma, uvesti da se albanski jezik izuchava na chitavoj teritoriji R.Makedoniji, da bi dobio glasove Albanaca. Ali, budite uvereni da je to noz sa dve sechva, jer ce Makedonci biti protiv. Sada zavisi od njega kako ce dozivei debakl i od koga ce ga doziveti.Bilo bi mu pametno da ne raspisuje referendum, jer ovako moze da misli kako hoce.

(ponedeljak, 16. jul 2018, 16:41) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Normalno da hoće u NATO

Kako bi drugačije sprečili cepanje Makedonije od albanaca, zato je i CG ušla u NATO