Krstičević prećutao zašto nema ministra odbrane Srbije

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević prećutao je istinu kada su ga novinari pitali zašto ministar odbrane Srbije ne prisustvuje ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje u Zagrebu, na kojem učestvuje i ministar odbrane SAD, Džejms Matis. Srbija je, inače, posmatrač u toj inicijativi.

"Zašto nije došao (ministar odbrane Srbije)? To treba da pitate Republiku Srbiju", rekao je Krstičević, preneo je Rojters.

Agencija navodi da je odsustvo Srbije na ovom skupu bilo očigledno s obzirom na to da je tokom sastanka stolica rezervisana za srpskog predstavnika bila upražnjena.

Iz nekog razloga Krstičević je, naime, prećutao da je zvanični Zagreb zabranio ulazak Vulinu u Hrvatsku zbog navodno zaoštrene retorike, a nakon što je hrvatska parlamentarna delegacija demonstrativno napustila Beograd.

Hrvatska delegacija je Beograd napustila samo nekoliko sati nakon dolaska u Beograd, a nakon što su srpski radikali saopštili da je njihov lider Vojislav Šešelj oskrnavio hrvatsku šahovnicu na ulazu u zgradu Skupštine Srbije.

Iako taj incident nije niko video i nije ga zabeležila nijedna, ni skupštinska ni novinarska kamera, hrvatska delegacija, predvođena predsednikom sabora Goranom Jandrokovićem, odlučila je da demonstrativno napusti Beograd.

Reagovanja na to su dolazila sa obeju strana, ali je Hrvatska procenila da su izjave ministra Vulina bile neprihvatljive i odlučila da mu zabrani ulazak na teritoriju Hrvatske, kada je on najavio mogućnost da poseti Jasenovac i prisustvuje komemoraciji žrtava tamošnjeg logora tokom Drugog svetskog rata.

Na ovu meru Hrvatske, Srbija je odgovorila recipročno i zabranila Krstičeviću ulazak u Srbiju.

Rojters je preneo i da na sastanku, kojem prisustvuju ministri osam zemalja regiona i američkog ministra odbrane Matisa, niko nije izgovorio reč Rusija dok su kamere snimale, ali da je jasno da je Moskva bila svima na umu dok je Matis sedao sa balkanskim ministrima odbrane koji optužuju Rusiju da pokušava da poseje nestabilnost i podele u ovom kutku Evrope.

"Nismo naivni i potpuno smo svesni da bi neki drugi tamo želeli da vide neuspeh naših današnjih napora. Oni koji teže tome da nas podele iz njihovih sopstvenih razloga neće uživati u našoj predanosti zajedničkom radu", poručio je Matis u pozdravnoj reči na skupu, pre nego što su novinari izašli iz sale.

Rojters citira Majkla Karpentera, bivšeg visokog zvaničnika Pentagona i stručnjaka za bezbednosna pitanja istočne Evrope, koji kaže da je Matisova poseta stigla u kritičnom trenutku po Zapadni Balkan "dok jača mešanje Rusije u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji".

Agencija ocenjuje da poziv Makedoniji za otpočinjanje pregovora o prijemu u NATO, o čemu je odluka doneta na ovonedeljnom samitu Alijanse, ostavlja samo Srbiju i deo Bosne pod upravom Srba, otvorene prema ruskom uticaju na Balkanu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво