NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

Lideri NATO-a formalno su danas, na samitu u Briselu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu. Proces pridruživanja ne može se završiti dok se pitanje imena te zemlje ne reši do kraja, upozorila je Alijansa.

Poziv, formalno upućen u saopštenju na samitu u Briselu, utire put za pridruživanje Makedonije kao 30. članice Alijanse, prenosi AP.

Takođe, ovaj poziv utire put i "planu koji ne godi obazrivoj Rusiji", ocenjuje američka agencija.

Rešenje pitanja imena je uslov za uspešno zaključenje procesa pristupanja Makedonije, saopštio je NATO.

Odluku da se započnu pristupni pregovori sa Skopljem saopštio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu.

Uputio je i jasnu poruku građanima Makedonije da bez promene imena države neće moći da pristupe alijansi.

Kada sve interne procedure budu finalizovane, promenjeno ime kroz Ustav i bude primenjen dogovor sa Atinom, Bivša jugoslovenska republika Makedonija će moći da postane 30. članica NATO-a, poručio je Stoltenberg.

"Na građanima je da odluče. Ovo je jedinstvena prilika u životu. Ili će podržati dogovor i ući u NATO ili će odbaciti dogovor sa Atinom i neće postati članica NATO", podvukao je generalni sekretar.

Stoltenberg je rekao da se radi o jednostavnoj odluci, kao i da je nemoguće za Skoplje da uđe u NATO bez promene imena, prema dogovoru, u Severnu Republiku Makedoniju.

Dodao je da pozdravlja dogovor Skoplja i Atine, poručujući da je na građanima sada da odluče i da je "to jednostavan izbor".

Makedonija i Grčka su prošlog meseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promeniti ime u Severna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, deblokirala pokušaje svog severnog suseda da se pridruži kako NATO-u, tako i EU.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво