Komemoracija u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima obeležava se 23. godišnjica od zločina u Srebrenici. Okupili su se predstavnici vlasti i građana, koji tu svake godine dolaze iz svih krajeva, a u Federaciji BiH je proglašen Dan žalosti.

Nakon obraćanja zvaničnika, izveden je "Srebrenički inferno" i čitani su odlomci romana Meše Selimovića "Derviš i smrt", položeno je cveće i održana molitva.

Odlazeći predsedavajući Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović je u svom obraćanju međunarodnoj zajednici poručio da će Srebrenica zauvek ostati tamna mrlja na, kako je rekao, "obrazu svih onih koji su mogli, a nisu sprečili genocid".

Ponovio je da su za ovaj zločin odgovorni Radovan Karadžić, Ratko Mladić, ali i, kako je rekao, "njihovi eskadroni smrti potpomognuti paravojnim jedinicama iz Srbije", koji su "sistematski i organizovano ubistva učinili naočigled celog sveta".

"Bošnjaci su izdati od međunarodne zajednice kada je poklana zaštićena zona UN. Te stvari se ne mogu popraviti. Ali poruka da je Karadžić junak, da zaslužuje odlikovanje je strašna poruka", rekao je Izetbegović i dodao da Bošnjaci sa tim ne mogu da žive.

Smatra da jednom odlukom međunarodne zajednice to stanje može da se promeni dodajući da se "negiranjem genocida čine dodatni zločini nad žrtvama i njihovim porodicama, koji vređaju sve Bošnjake".

"Sada, 23 godine posle, pitamo se kakva je količina zla bila potrebna da se ubiju dečak, trudnica i starac, nekoliko hiljada, da se njihova tela premeštaju s lokacije na lokaciju, planski, kako su vršene egzekucije", rekao je Izetbegović. 

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, odala je počast žrtava i dodala da, kao neko ko je rođen u BiH, s tugom i bolom se seća "više od 8.000 ljudskih bića, uglavnom muškaraca i dečaka, ubijenih za manje od sedam dana".

Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove Olufemi Elijas naveo je da su aktivnosti na, kako je naveo, "izvršenju genocida pre 23 godine u Srebrenici bile planirane i organizovane, a da je Sud u Hagu rekao ko su osobe koji su učestvovale u tome".

Povodom komemoracije u Srebrenici oglasili su se i neki evropski i svetski zvaničnici, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su da je "genocid u Srebrenici otvorena rana u srcu Evrope".

Mogerinijeva i Han su u zajedničkom saopštenju naveli da je "pre 23 godine ispisana jedna od najmračnijih stranica naše istorije".

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je povodom komemoracije poručio da su Amerikanci ujedinjeni s narodom Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i sećanju na žrtve.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da je "genocid u Srebrenici najsramniji čin koji se dogodio pred očima Evrope" i pozvao na zajedničku borbu da se ta, kako je naveo, vrsta zločina više ne ponovi. 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda je povodom komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici na Tviteru napisao da je "sećanje na Srebrenicu moralna dužnost Evropljana i moramo se pridržavati obećanja da nikada nećemo dozvoliti da se genocid ponovi".

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Teodor Meron, poručio je da su svi odgovorni za čuvanje sećanja na žrtve, da lekcije iz Srebrenice nikada ne budu zaboravljene i da se svako, kako je naveo, "odupre mraku neznanja i poricanja".

Komemoraciji je prisustvovao i lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je rekao da tu dolazi godinama zbog Bosne, Bošnjaka, svog naroda, "naše dece i ljudi". U stranačkom saopštenju se navodi da je Jovanović rekao i da je sećanje na ljude koji su stradali najjasnija slika ludila koje postoji i koje nam, kako je rekao, i danas diše za vratom.

Godišnjica zločina u Srebrenici obeležena je maršom u Zenici, Kaknju, Brčkom, Tuzli. U Bosni i Hercegovini 11. jul proglašen je Danom žalosti. 

Bez zvaničnika Srbije na skupu

Niko od zvaničnika Srbije ove godine nije prisustvovao komemoraciji, nakon što je na današnji dan 2015. kamenovan predsednik Aleksandar Vučić, koji je tada kao premijer došao da oda počast žrtvama.

Organizatori i počinioci tog napada do danas nisu identifikovani.

Godinu dana kasnije, rukovodstvo srebreničke opštine i članovi Organizacionog kometeta za obeležavanje godišnjice ovog zločina odlučili su da su "predstavnici državnog vrha Srbije" nepoželjni na komemoraciji.

Vučić je tada rekao "da rukovodstvo Srebrenice ima pravo da nekoga želi ili ne želi u Potočarima 11. jula, da su oni uvek dobrodošli u Srbiji, te da o Srebrenici misli isto što i prošle godine".

"Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci", rekao je tada Vučić.

U Srebrenici je održana i komemorativna sednica Skupštine opštine, na kojoj je odata počast svim stanovnicima te opštine koji su poginuli u proteklom ratu.

Veliki broj građana je od ranog jutra pristizao u Komemorativni centar i, prema agencijskim izveštajima, sve je proteklo mirno i u skladu s planom obezbeđenja današnjeg skupa.

Član Predsedništva BiH Dragan Čović jutros se oglasio na Tviteru porukom da je u "Srebrenici počinjen strašan zločin".

"Danas molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti. Zajedničku evropsku budućnost gradimo na istini i pomirenju", napisao je Čović.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво