Komemoracija u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima obeležava se 23. godišnjica od zločina u Srebrenici. Okupili su se predstavnici vlasti i građana, koji tu svake godine dolaze iz svih krajeva, a u Federaciji BiH je proglašen Dan žalosti.

Nakon obraćanja zvaničnika, izveden je "Srebrenički inferno" i čitani su odlomci romana Meše Selimovića "Derviš i smrt", položeno je cveće i održana molitva.

Odlazeći predsedavajući Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović je u svom obraćanju međunarodnoj zajednici poručio da će Srebrenica zauvek ostati tamna mrlja na, kako je rekao, "obrazu svih onih koji su mogli, a nisu sprečili genocid".

Ponovio je da su za ovaj zločin odgovorni Radovan Karadžić, Ratko Mladić, ali i, kako je rekao, "njihovi eskadroni smrti potpomognuti paravojnim jedinicama iz Srbije", koji su "sistematski i organizovano ubistva učinili naočigled celog sveta".

"Bošnjaci su izdati od međunarodne zajednice kada je poklana zaštićena zona UN. Te stvari se ne mogu popraviti. Ali poruka da je Karadžić junak, da zaslužuje odlikovanje je strašna poruka", rekao je Izetbegović i dodao da Bošnjaci sa tim ne mogu da žive.

Smatra da jednom odlukom međunarodne zajednice to stanje može da se promeni dodajući da se "negiranjem genocida čine dodatni zločini nad žrtvama i njihovim porodicama, koji vređaju sve Bošnjake".

"Sada, 23 godine posle, pitamo se kakva je količina zla bila potrebna da se ubiju dečak, trudnica i starac, nekoliko hiljada, da se njihova tela premeštaju s lokacije na lokaciju, planski, kako su vršene egzekucije", rekao je Izetbegović. 

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, odala je počast žrtava i dodala da, kao neko ko je rođen u BiH, s tugom i bolom se seća "više od 8.000 ljudskih bića, uglavnom muškaraca i dečaka, ubijenih za manje od sedam dana".

Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove Olufemi Elijas naveo je da su aktivnosti na, kako je naveo, "izvršenju genocida pre 23 godine u Srebrenici bile planirane i organizovane, a da je Sud u Hagu rekao ko su osobe koji su učestvovale u tome".

Povodom komemoracije u Srebrenici oglasili su se i neki evropski i svetski zvaničnici, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su da je "genocid u Srebrenici otvorena rana u srcu Evrope".

Mogerinijeva i Han su u zajedničkom saopštenju naveli da je "pre 23 godine ispisana jedna od najmračnijih stranica naše istorije".

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je povodom komemoracije poručio da su Amerikanci ujedinjeni s narodom Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i sećanju na žrtve.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da je "genocid u Srebrenici najsramniji čin koji se dogodio pred očima Evrope" i pozvao na zajedničku borbu da se ta, kako je naveo, vrsta zločina više ne ponovi. 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda je povodom komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici na Tviteru napisao da je "sećanje na Srebrenicu moralna dužnost Evropljana i moramo se pridržavati obećanja da nikada nećemo dozvoliti da se genocid ponovi".

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Teodor Meron, poručio je da su svi odgovorni za čuvanje sećanja na žrtve, da lekcije iz Srebrenice nikada ne budu zaboravljene i da se svako, kako je naveo, "odupre mraku neznanja i poricanja".

Komemoraciji je prisustvovao i lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je rekao da tu dolazi godinama zbog Bosne, Bošnjaka, svog naroda, "naše dece i ljudi". U stranačkom saopštenju se navodi da je Jovanović rekao i da je sećanje na ljude koji su stradali najjasnija slika ludila koje postoji i koje nam, kako je rekao, i danas diše za vratom.

Godišnjica zločina u Srebrenici obeležena je maršom u Zenici, Kaknju, Brčkom, Tuzli. U Bosni i Hercegovini 11. jul proglašen je Danom žalosti. 

Bez zvaničnika Srbije na skupu

Niko od zvaničnika Srbije ove godine nije prisustvovao komemoraciji, nakon što je na današnji dan 2015. kamenovan predsednik Aleksandar Vučić, koji je tada kao premijer došao da oda počast žrtvama.

Organizatori i počinioci tog napada do danas nisu identifikovani.

Godinu dana kasnije, rukovodstvo srebreničke opštine i članovi Organizacionog kometeta za obeležavanje godišnjice ovog zločina odlučili su da su "predstavnici državnog vrha Srbije" nepoželjni na komemoraciji.

Vučić je tada rekao "da rukovodstvo Srebrenice ima pravo da nekoga želi ili ne želi u Potočarima 11. jula, da su oni uvek dobrodošli u Srbiji, te da o Srebrenici misli isto što i prošle godine".

"Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci", rekao je tada Vučić.

U Srebrenici je održana i komemorativna sednica Skupštine opštine, na kojoj je odata počast svim stanovnicima te opštine koji su poginuli u proteklom ratu.

Veliki broj građana je od ranog jutra pristizao u Komemorativni centar i, prema agencijskim izveštajima, sve je proteklo mirno i u skladu s planom obezbeđenja današnjeg skupa.

Član Predsedništva BiH Dragan Čović jutros se oglasio na Tviteru porukom da je u "Srebrenici počinjen strašan zločin".

"Danas molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti. Zajedničku evropsku budućnost gradimo na istini i pomirenju", napisao je Čović.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 16:59)
Fudbaler [neregistrovani]

Incident

Niko nijednog trenutka nije osudio incident koji se desio Aleksandru Vučiću niko nije reakao, da će se ubica otkriti.

(četvrtak, 12. jul 2018, 00:14)
anonymous 1 [neregistrovani]

Spasa

A kada je komemoracija u Bratuncu? Jel ne postoje zrtve rata sa svih strana? Ne postoje napadi na Srbe, ne postoji napad na Vucica pre 3 god? Sta je propaganda...

(sreda, 11. jul 2018, 23:03)
anonymous [neregistrovani]

Tito

Do 2025 broj zrtava ce preci cifru od deset hiljada

(sreda, 11. jul 2018, 22:31)
Anastasia [neregistrovani]

Sta reci

Proslost ne mozemo promeniti,strasne stvari su se desavale.Stradali su nevini ljudi.Mislim da nije fer sto nas otkrivljuju za sve,i pitam da li je fer sto je zlocinac Naser, koji je ubijao Srbe na slobodi.Takodje je ne shvatljivo zasto osoba koja je pre tri godine pokusala da ubije naseg Predsednika,na slobodi,i zasto nije kaznjena.

(sreda, 11. jul 2018, 20:40)
anonymous [neregistrovani]

Sve je isplivalo

Mislim da o Srebrenici ne treba dizati tenzije. Realnosti nigdje pa je suludo davati neki znacaj takom skupu .Gdje nestase milijarde za Srebrenicu ???

(sreda, 11. jul 2018, 18:33)
Zarko [neregistrovani]

Комеморација у Сребреници

Premijer Vucic je pre 3 godine jedva zivu glavu izvukao i to zato sto je u ime mira i prijateljstva otisao da oda pocast zrtvama gradjanaskog rata .

(sreda, 11. jul 2018, 17:15)
Ana [neregistrovani]

Mir

Pokoj mrtvima, na svim stranama. Nadam se budućem miru, i nadam se da moj predsednik više neće biti napadnut na gnusan način i da ćete rasvetleti počinioce već jednom!

(sreda, 11. jul 2018, 15:04)
anonymous [neregistrovani]

cedomire Jovanovicu ovaj pocast i Srpskim zrtavama. ..

Kad si vec tamo pokloni se i Srpskim neduzno stradalim zrtvama oko Srebrenice i Bratunca...
a u povratku obidji i Jasenovac...mozda ti je Pag predaleko a ti pogledaj ostale jame po Hrvatskoj. ..
ovako...nisi pravedan za Srpske neduzne zrtve...
ja bih ti zabranila povratak u Srbiju zbog nepostovanja Srbije...
pogledaj USA zakone...

(sreda, 11. jul 2018, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

a ne govore o haracenju orica u Bratuncu. ..

Ne govore kako je Oric haracio oko okolnih Srpskih sela i cak oci vadio...
n ocima na k onju isao i ubijao Srbe...

Srpske zrtve su bile prve na tim podrucjima. ..dokle vise ....

(sreda, 11. jul 2018, 14:43)
anonymous [neregistrovani]

Питање

Зашто у Србији, при сваком помену Сребренице, медији већ једном не почну да користе израз "наводни геноцид", кад се зна да оно што се тамо догодили није геноцид?