Amfilohiju zabranjeno služenje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana

Mitropolitu crnogorsko-primorskom i sveštenstvu zabranjeno je održavanje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju, a kako su rekli iz MUP-a Crne Gore, to je učinjeno iz više razloga, prenosi portal CDM.

Policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen, zbog obraćanja Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca.

Kao razlog su naveli da su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira.

Kako objašnjavaju, zabrana je zasnovana na zakonu, te je Mitropolija crnogorsko-primorska liturgiju održala na dvadesetak metara od ove lokacije, a posle liturgije sveštenstvo MCP se razišlo.

Kako se navodi, policija je preventivno delovala, i nije bilo incidenata.

Iz MCP, međutim, tvrde da je grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom Demokratske partije ulcinjske vladajuće koalicije, jutros pokušala da spreči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima služi svetu liturgiju.

"Intervenisala je i policija i obezbedila da mitropolit Amfilohije dođe do crkve, ali ne i da uđu na temelje Hrama "gde je bilo predviđeno služenje Svete službe Božje", kažu iz MCP.

Juče su iz ulcinjske Opštine pozvali sve građane na očuvanje građanskog sklada, tolerancije i suživota u toj opštini.

Povodom ove posete Amfilohija na arheološkom mestu Sas (Opština Ulcinj), Nacionalni savet Albanaca obratio se nadležnim organima Crne Gore uključujući i predsedniku i premijeru, preneo je CDM.

Reagovala je i opoziciona Nova srpska demokratija Andrije Mandića koja je najoštrije osudila "onemogućavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da služi liturgiju".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара