Komemoracija u Bratuncu, Dodik: U BiH nema pravde za Srbe

U Bratuncu je održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrenice i okoline. Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni. Ne smemo prestati da se sećamo stradalih, poručio je u Bratuncu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Prema Dodikovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

"Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici", rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksnadar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

"Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda", rekao je Dodik.

On je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema.

Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.

"Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje će večito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvalnost za žrtve koje su date jeste uspešno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu", rekao je Dodik.

Željka Cvijanović je izjavila da nekažnjavanje počinilaca teških zlodela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti kako bi izbegli sve zamke ovog tipa.

Ona je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i negovati kulturu sećanja.

Istakla je da je vlast u Srpskoj opredeljena za izgradnju bolje Republike Srpske koja će biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podneto u svim krajevima.

Vulin: Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali

Izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je obeležavanju 26 godina od stradanja podrinjskih Srba, u Bratuncu.

Vulin je poručio da je nedopustivo da se srpski narod svakog jula proglašava genocidnim i zlim, a da se na njegov bol i rane niko ne osvrće.

"Zato što smo zaboravili brod na Drini, dočekao nas je Bratunac, zato što smo zaboravili Jasenovac dočekala nas je 'Oluja', zato što smo zaboravili užase balista, dočekala nas je 1998. i zločini OVK", rekao je ministar.

Vulin je istakao da Srbi sami obeležavaju godišnjicu masakra, užasa i zločina i još jednom Srbi su sami sa svojim ranama, ali Republika Srpska nije sama.

"Dokle god Republiku Srbiju vodi Aeksandar Vučić Republika Srpska neće biti sama, biće branjena, čuvana i štićena, o njoj će se voditi računa, zato što Republika Srpska i svako ko u njoj živi to i zaslužuje", naglasio je Vulin.

Kaže da je oslobađanje Nasera Orića, Atifa Dudakovića i svih onih dokazanih krvoloka,  strašna poruka da je i pravda daleko od Srba, baš kao što smo i danas sami.

"Na nama je da ne zaboravimo i ne smemo da zaboravimo. Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali i zločini su nažalost bili bez kazne, baš kao što su i danas. Republika Srbija hoće mir, hoće stabilnost i sigurnost, hoće uspešnu Republiku Srbsku, hoće Republiku Srpsku koja se razvija. Da bi to bilo moguće, moramo biti jedinstveni, moramo biti uvek zajedno kada je teško i kada je manje teško, moramo biti tu za svoj narod", naglasio je Vulin.

Nakon parastosa, Vulin je položio venac kod Spomen-krsta na gradskom groblju, a vence su položili i predsednik Republike Srpske, predstavnici državnih institucija, boračkih udruženja i građani. 

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: "Da se ne zaboravi". Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи