Linta: Antisrpski tekstovi zbog dolaska KUD-a "Krajina" u Liku

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio govor mržnje prema Srbima u tekstovima na nekoliko hrvatskih portala, a povodom činjenica da beogradski KUD "Krajina" organizuje proslavu Ivanjdana 7. jula u srpskom selu Medak u Lici.

Miodrag Linta ukazuje na srbomrzački tekst pod naslovom "Priprema li se četnikovanje u Metku" koji je objavio portal Slobodna Lika, a u kome se bezočno napada KUD "Krajina" iz Beograda jer, tobože, godinama po Srbiji i svetu propagira Krajinu i četništvo. 

Primer govora mržnje prema Srbima predstavlja činjenica da portalu Slobodna Lika i njegovim čitaocima smeta što će KUD "Krajina", povodom proslave Ivanjdana, dodeljivati učesnicima kulturno-umetničkog programa i takmičarima u seoskim sportskim igrama diplome sa logom KUD-a "Krajina", naveo je Linta.

Portalu Slobodna Lika, prema njegovim rečima, posebno smeta jer će se proslava Ivanjdana održati u selu Medak koje se nalazi pored Gospića i stradalih hrvatskih sela, a kao primer govora mržnje prema Srbima navodi rečenicu u tekstu da će se Gospićem tih dana oriti četničke pesme.

Linta kaže da još dva hrvatska portala vode antisrpsku hajku sa ciljem da se zabrani KUD-u "Krajina" da organizuje proslavu rođenja Svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdana 7. jula u srpskom selu Medak. 

Portal Likaplus u huškačkom tekstu "Lika ugošćuje KUD 'Krajina'?" ističe da KUD "Krajina" slavi i neguje spomen na propalu zločinačku Krajinu koja je proterala Hrvate 1991. godine. 

Portal Likaplus objavljuje pismo čitaoca pod naslovom "Gradonačelniče, zabranite ovu lakrdiju" u kome se poziva gradonačelnik Gospića Karlo Starčević da zabrani tradicionalnu proslavu Ivanjdana u srpskom selu Medak. 

Maks portal, kaže Linta, u takođe ratno-huškačkom tekstu "Priprema se velikosrpska fešta kraj Gospića. Najavljena grupa koja veliča tzv. SAO Krajinu" daje puni doprinos širenju govora mržnje prema Srbima i KUD-u "Krajina".

Linta podseća da je KUD "Krajina" osnovan 1996. godine u Beogradu u cilju očuvanja kulture i naše kulturne baštine, očuvanja srpskog duha i prezentacije srpskih običaja prekodrinskih Srba. 

Prema njemu, proustaškim snagama u Hrvatskoj smeta sve što je srpsko tj. negovanje srpske kulture i tradicije, afirmisanje Krajine i krajiškog identiteta srpskog naroda, obeležavanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu i u građanskom ratu 1991-1995. godine. 

Linta je pozvao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića, Ličko-senjskog župana Darka Milinovića i gradonačelnika Gospića Karla Starčevića da javno osude govor mržnje koje navedena tri portala šire prema KUD-u "Krajina" i preostalim Srbima u Hrvatskoj.

broj komentara 0 pošalji komentar