Marković i Rama: Neće biti mreža i zidova na granici

Crna Gora i Albanija odgovorno će se nositi u slučaju većeg priliva migranata, ali neće graditi zidove, niti postavljati bodljikavu žicu, saopštili su premijeri ove dve države, Duško Marković i Edi Rama, nakon prve zajedničke sednice dve vlade u Skadru.

Marković je rekao da migrantski talas 2015. godine nije zakačio Crnu Goru, ali da je tada usvojen operativni plan koji podrazumeva niz mera za slučaj da se migrantska ruta usmeri preko Albanije i Crne Gore, prenosi portal Antena M.

"Već tada smo predvideli lokaciju za prihvat izbeglica koje se nađu na teritoriji Crne Gore. Danas se želi iz različitih razloga, a pre svega političkih i manipulativinih, pretvoriti u naše opređeljenje da želimo da pravimo kampove za ilegalne migratante", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, kampova neće biti, ali će biti odgovornosti Crne Gore da bude spremna u slučaju konkretnog izazova.

"Crna Gora je posvećena da bude uz one koji su u nevolji i pomogne im i pruži svaku vrstu pomoći", rekao je Marković, prenosi Antena M.

On je dodao da je tačno da je ove godine evidentiran veći nivo ilegalnih ulazaka u Crnu Goru iz Albanije.

"Zajedički ćemo raditi da naše granice i zemlje budu bezbedne, i ako se desi veliki talas migracija preko naše dve zemlje, obezbiedimo ono što smo obavezni u skladu sa Ustavom i očuvajmo stabilnost. Crna Gora i Albanija se prema tome odgovorno odnose i u ovom trenutku nema podizanja zidova, postvaljanja žica", kazao je Marković.

On je rekao da su se granice ilegalno prelazile i pre nego što su se pojavili migranti i dodao da Albanija i Crna Gora primenjuju sporazum o readmisiji.

Crna Gora, kako kaže, ne treba da bude na distanci od problema migracija jer je deo Evrope.

Marković je istakao da centri za migrante nisu kampovi, već centri u kojim se ljudi smještaju, hrane i omogućava im se zdravstvena zaštita i omogućava im se povratak u zemlju iz koje dolaze. 

On je naglasio da borba protiv prekograničnog kriminala, šta god bilo njegovo izvorište, pa makar i ilegalne migracije, moraju biti glavna tema službi bezbednosti.

"Više Evropljani nego mnogi Evropljani" 

Rama je rekao da su postojale ponude da dobiju ograde na poklon ali poručio da je Albanija zemlja sa velikom tradicijom prihvata i zaštite izbeglica, prenosi Antena M.

Prema njegovim rečima, Albanija je spremna da u slučaju talasa migranata preuzme teret i deo odgovornosti u okviru evropskog projekta.

"Onoliko koliko možemo objektivno i onoliko koliko nam pripada sa ljudske strane. Ne možemo biti zemlja ograda i zidova, ali ni heroji spasioci bogatih zemalja koje ponekad tretiraju migrante kao toksični otpad", poručio je Rama.

On je rekao da je Albanija tokom godine imala 15 puta veću fluktuaciju migranata nego prošle godine, navodeći da nije alarmirala niti kucala na vrata Evrope po pomoć.

"U ovom trenutku smo više Evropljani nego mnogi Evropljani. Mi smo u stalnom kontaktu sa partnerima, a Grčka i Italija su ostale same, napustili su ih bogati iz Evrope u ovom procesu(migracija)", rekao je Rama.

On navodi da Albanija u ovom trenutku nema potrebe da postavlja bilo kakve ograde ili diže zidove.

"Sarađivaćemo i sarađujemo sa Grčkom i Makedonijom, kako bismo garantovali stabilnost u našim zemljama, ali ne treba zanemariti humanizam na koji smo ponosni", poručio je Rama.

On je kazao da nema ništa od izjava zemalja članica EU o mogućnosti izgradnje kampova na granicama i dodao da ne postoje uslovi da se alarmira javnost i da to neće raditi.

"Nikada necemo prihvatiti da pravimo kampove da bi se u Albaniju primili migranti koje odbijaju bogate zemlje. Nismo zemlja sa kojom se može eksperimentisati", naglasio je Rama.

Prva zajednička sednica vlada Crne Gore i Albanije

Zajednička sednica Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je počela jutros u Skadru, potvrda je prijateljska dveju država i neraskidivih veza naroda, rekao je premijer Duško Marković na početku sednice.

Marković je rekao da je to zapravo i prva sednica koju Vlada Crna Gora organizuje sa nekom drugom zemljom što jasno potvrđuje prijateljstvo, neraskidive veze između dveju naroda i odlučnost da se neguju dobrosusedski odnosi.

"I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji delimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa", rekao je Marković.

On je naglasio da je prioritet i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji i čestitao Albaniji na odluci EU o početku pregovora, preneo je podgorički portal CDM.

"U tom cilju, želeo bih da potvrdim spremnost Crne Gore da i u narednom periodu bude podrška u ostvarivanju zajedničkih integracionih ciljeva i prenosi svoja iskustva", rekao je crnogorski premijer.

On je iskazao spremnost Crne Gore za tešnju saradnju sa Republikom Albanijom podsetivši da je Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji.

Prema njegovim rečima, pored saradnje u okviru regionalnih projekata, posebno je važno razvijati saradnju i na nivou dve države, a posebno je istakao značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво