Dodik: Ne postoje bosanski, hrvatski, srbijanski Srbi – svi jedan narod

Na Mrakovici je danas obeleženo 76 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore, prenosi RTRS.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

RTRS navodi da je Dodik rekao da je narod Kozare podnosio stradanje koje je organizovano s ciljem njegovog nestanka.

"Ovde je u pitanju istinska priča o ustaškom ubijanju Srba. Ubijana su deca. Stradanje Srba je bilo istinski projekat Nezavisne Države Hrvatske (NDH), plan koji je realizovan već sa Pagom i Jadovnom", rekao je Dodik i dodao da su Srbi žrtve Hrvata i muslimana koji su podržali NDH.

Dodik je naveo da su Srbi jedini imali državu i da su dali slobodu drugima stvaranjem Jugoslavije.

"Obe Jugoslavije bile su velike srpske političke i nacionalne zablude. Svesni stradanja, moramo da sprečimo nova, jer Srbi ne mogu da žive bez slobode", rekao je Dodik.

On je kazao da ne postoje "bosanski", "hrvatski" ili "srbijanski" Srbi, kako to neki pokušavaju predstaviti, već da su svi Srbi jedan, jedinstven narod.

"Nama slobodu niko neće dati, zato je moramo braniti i čuvati. Srbi su uvek delili slobodu sa drugima i ona je uvek vezana za državu. Uvek smo, braneći državu, branili slobodu. Danas sam ponosan na Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

"Novi poraz fašizmu"

Ministar Zoran Đorđević je rekao da se komemoracijom žrtvama bitke na Kozari i ustaškog genocida nad srpskim narodom nanosi novi poraz fašizmu.

"Mi smo danas položili vence i zapalili sveće za duše naših nevino stradalih predaka. Oni koji danas polažu vence na grobove zlikovaca svedoče o tome čiji su potomci. Mi Srbi smo uvek bili na pravoj strani, a neki danas treba da razmisle na čijoj su strani. Borba između dobra i zla, bila je deo naše prošlosti, ponavljaće se iz godine u godinu u budućnosti, ali dobro će uvek pobediti. A Kozara, Kozara nikad neće biti pokorena! Smrt fašizmu, živela Srpska, živela Srbija!", poručio je Đorđević.

Podsećajući da su partizani izgubili Bitku na Kozari, Đorđević je ocenio da je neprijatelj, na kraju, ipak, pobeđen jer je vremenom ceo svet počeo da ustaje protiv nacizma i "zato što ne postoji ugaoni kamen na kome zlo može da se trajno održi".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара