Džaferi: Zaustaviti Ivanova da uzurpira ovlašćenja

Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi ocenio je današnju poruku iz Brisela da će Makedonija dobiti poziv za članstvo u NATO-y tokom predstojećeg samita Alijanse u julu, kao najvažniju vest koju je, kako je rekao, ta država dobila u poslednje tri decenije od proglašenja nezavisnosti.

Sada, kaže Džaferi, sporazum sa Grčkom treba sprovesti u skladu sa predviđenom dinamikom - referendumom, a potom i ustavne promene.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas, nakon razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim u Briselu, da će Makedonija postati članica tek kada u potpunosti implementira sporazum, koji je potisala sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

"Vrata za Makedoniju su otvorena, a vi ste na pragu, rekao je Stoltenberg.

S obzirom na to da je predsednik Đorđe Ivanov odbio da potpiše Zakon o ratifikaciji grčko-makedonskog sporazuma, nakon što je on usvojen u parlamentu, Džaferi je najavio da će se taj zakon ponovo naći na dnevnom redu Sobranja 5. ili 6. jula.

"Ako Ivanov drugi put ne potpišete ukaz, to će postati loša praksa, koju moramo zaustaviti. Ivanov mora prestati da uzurpira svoja ovlašćenja jer nema pravo na apsolutni veto. Parlament ima ovlašćenje da sprovodi volju izabranih predstavnika i sve institucije dužne su da sprovedu i poštuju Ustav", rekao je Džaferi novinarima u parlamentu, preneli su makedonski mediji.

Najavio je da, ako Ivanov ponovo ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, isto rešenje će se koristiti za taj sporazum i Zakon o upotrebi jezika.

Jedna od opcija, koju je ranije spominjao Džaferi, je da se oni pošalju u Službeni glasnik bez potpisa predsednika Ivanova.

Džaferi tvrdi da nema dilemu kada je reč o održavanju referenduma na kojem bi trebalo da bude potvrđen sporazum sa Grčkom, i da će referendumski postupak biti sproveden na isti način kao i izbori.

"Referendum će biti sproveden u skladu za izbornim zakonom", rekao je Džaferi povodom primedbi da dva zakona, o referendumu i izborima, nisu u skladu. Ponovio je i da će referendum najverovatnje biti održan u septembru.

Dodao je da će na referendumu moći da se izjasni i makedonska dijaspora, ali ne u inostranstvu, već samo u zemlji.

Govoreći o proceduri, predsednik parlamenta je rekao da će cela procedura trajati najverovtnije do kraja godine.

Zaev pozvao građane da se izjasne za priključenje NATO-u

Makedonski premijer Zoran Zaev, preko društvenih mreža na makedonskom i albanskom jeziku, pozvao je građane da se izjasne za priključenje te države NATO-u.

"Ja sam Makedonac i pozivam sve, Makedonce, Albance, Turke, Srbe, Vlase, Rome, Bošnjake i sve druge, baš sve - da kažemo 'za' našem članstvu", naveo je Zaev.

Makedonski parlament u dva navrata je početkom godine, januaru i martu, izglasao Zakon o jeziku, kojim je albanski priznat kao drugi zvanični jezik u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Zakon, međutim, još nije stupio na snagu jer je predsednik Đorđe Ivanov odbio da potpiše ukaz o njegovom proglašenju.

Inače, Zaev je danas u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво