Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju 2019.

Savet EU je posle duge rasprave postigao jedinstvo u vezi s napretkom Makedonije i Albanije na putu evrointegracija. U zaključcima Saveta navodi se da će Skoplje i Tirana moći da otvore pristupne pregovore u junu 2019. godine ukoliko ispune određene uslove. Makedonski i albanski premijeri pozdravljaju odluku Saveta ministara EU.

Savet ministra EU saglasio se da pozitivno odgovori na napredak koji je Makedonija postila na putu evrointegracija, a u zaključcima Savet kaže da je "utvrdio put za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019. godine".

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom je uslovljena završetkom nacionalnih parlamentarnih procedurau zemljma članicama kao i potvrdom od strane Evropskog saveta, a sve u zavisnosti od daljeg napretka koji Makedonija ostvari.

"Savet naglašava da će procena napretka zavisiti o opipljivih i održivih rezultata posebno u oblastima reforme pravosuđa i proaktivnih istraga, procesuiranja i presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala uključujći i predmete visokog profila, reforme bezbednosnih i obaveštajnih službi i javne administracije", navodi se u zaključcima.

Kada je reč o Albaniji, Savet se saglasio da postavi put za otvaranje pristupnih pregovora u junu 2019. godine.

"Savet naglašava da je neophodno da Albanija konsoliduje napredak u oblasti reforme pravosuđa, da pruži opipljive rezultate u borbi protiv korupcije na svim nivoima i u borbi protiv organizovanog kriminala posebno kada je reč o uzgajanju i prodaji narkotika kao i da održi i produbi trenutni reformski momentum", navodi se u tekstu zaključaka Saveta EU o Albaniji.

Albanski premijer Edi Rama pozdravio je odluku Saveta EU. "Nakon 72 sata plovidbe kroz unutršnje talase EU, Albanija je uspela da dobije datum za ulazak u luku ujedinjene Evrope", napisao je Rama na svom Fejsbuk nalogu.

Ocenio je da su reforme naterale i skeptike da priznaju zasluge Albanije i Makedonije.
"Dobijena je jedna mnogo teška bitka, rat se nastavlja", dodao je Rama.

Komesar EU za proširenje Johanes Han takođe je pozdravio odluku Saveta EU i na Tviteru izrazio zadovoljstvo što će ove dve zemlje tada otvoriti pregovore o članstvu.

Konsenzusom u vezi sa zaključcima o Makedoniji i Albaniji Savet EU je praktično usvojio i paket zaključaka o proširenju koji se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana.

Sednicu Saveta obeležila je žustra debata o Makedoniji i Albaniji, odnosno protivljenje Pariza i Haga, ali i Kopenhagena, napretku te dve zemlje ka EU.

"Postoje dve grupe zemalja: jedna predstavlja veliku većinu od 25 zemlja članica koje podržavaju otvaranje pregovora (Makedonije i Albanije) na leto 2019. godine, ali i tri zemlje – Danska, Holandija i Francuska, koje misle da taj proces treba promeniti", izjavio je grčki šef diplomatije Nikos Kocijas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара