Kurc i Zaev pozivaju Makrona da ne blokira Makedoniju

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i njegov makedonski kolega Zoran Zaev apelovali su na predsednika Francuske Emanuela Makrona da se ne protivi otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem.

Kurc je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio nadu da će predsednik Francuske u tom smislu doneti "proevropsko rešenje".

Kako je objasnio, ne radi se o pristupanju EU, već isključivo o otvaranju pristupnih pregovora, što je, smatra, Makedonija zaslužila.

Blokada bi, prema njegovim rečima, imala posledice na referendum o rešenju spora u vezi s imenom makedonske države i ujedno bi mogla uticati negativno na čitav region.

U obraćanju novinarima Kurc je, inače, već koristio novi naziv "Severna Makedonija".

Zaev je rekao da razume unutrašnju debatu u Francuskoj, kao i debatu koja postoji u celoj EU, ali i da podržava razvoj i reformu Evrope, dodajući da Makedonija ne traži da odmah bude primljena u Uniju.

Otvaranje pristupnih pregovora, prema njegovim rečima, podstaklo bi motivaciju u zemlji za nastavak reformi.

"Makedonci su to zaslužili", podvukao je Zaev.

On je izrazio uverenje i da će parlament, nakon odbijanja predsednika da potpiše sporazum o rešenju spora sa Grčkom, i u drugom pokušaju uspeti da obezbedi apsolutnu većinu i ratifikovati dokument.

Zaev je čak uveren da će ovog puta u parlamentu za sporazum biti još veći broj poslanika. 

Nemačka poziva Francusku i Holandiju da dozvole pregovore sa Albanijom i Makedonijom

Nemačka je ranije danas pozvala Francusku i Holandiju da dozvole početak pregovora o članstvu u EU sa Makedonijom i Albanijom, kako bi se pomogla stabilizacija Zapadnog Balkana, nakon što diplomate EU nisu uspele da se saglase u vezi sa uslovima pregovora.

"Nemačka vlada je spremna da podrži Albaniju i Bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju na putu ka EU. Spremni smo da damo zeleno svetlo. Želeo bih da ohrabrim naše prijatelje u Holandiji i Francuskoj da nam se pridruže", rekao je nemački ministar za EU Mihael Rot, uoči sastanka sa kolegama u Luksemburgu, preneo je Rojters.

Rot je istakao da je stabilnost od prevashodne važnosti za Balkan.

Prethodno su Pariz i Hag istupili protiv širih napora EU da otvore pregovore sa Albanijom i Makedonijom, pri čemu je Francuska saopštila da taj blok mora da reformiše sopstvene institucije pre nego što primi nove članice, navodi britanska agencija.

Međutim, druge zemlje, na čelu sa Berlinom, založile su se da se šest zapadnobalkanskih zemalja uvedu u EU kako bi se ojačao uticaj tog bloka u regionu, pred uticajem Rusije, dodaje Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво