Optuženi za ratne zločine izručen iz Francuske u BiH

Francuska je izručila pravosudnim organima BiH Radomira Šušnjara, optuženog za učešće u ratnom zločinu nad Bošnjacima u Višegradu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenose banjalučki mediji.

Navedeno je da se Radomir Šušnjar (63) dugo godina nalazio u Francuskoj gde je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje BiH.

Optužnica protiv Šušnjara je podignuta krajem prošle godine, a on se tereti da je za vreme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

Iz Tužilaštva BiH navode da je Šušnjar optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a potom je na nju pucano kako bi civili bili sprečeni da pobegnu.

"Ovaj događaj, poznat kao 'živa lomača' u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu u Hagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju", piše u saopštenju.

Navodi se da su se iz Tužilaštva BiH zahvalili pravosudnim institucijama Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su učestvovale u procesu transporta i izručenja u BiH.

"Tužilaštvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem lica osumnjičenih za ratne zločine iz BiH, koje se nalaze u inostranstvu, u čemu ostvaruje saradnju sa partnerskim agencijama u Evropi i širom sveta", navodi se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво