Marković podržao inicijativu REKOM-a

Crnogorski premijer Duško Marković primio je delegaciju Inicijative za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM) na čelu sa koordinatorkom Inicijative Natašom Kandić.

Izrazivši apsolutnu podršku Crne Gore ovoj inicijativi, čiji je cilj stvaranje međudržavne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratova vođenih nakon raspada Jugoslavije, premijer je ocenio da je civilni sektor na ovom planu učinio mnogo, ali da je sada neophodno uključivanje državnih institucija u celom regionu kako bi proces bio uspešno doveden do kraja.

"Crna Gora želi da ova inicijativa zadobije podršku svih država regiona kako bi iz tog procesa generacije koje dolaze imale sliku o ružnom delu naše prošlosti, da je nikada ne ponove. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da Inicijativa zaživi", rekao je Marković, stoji u saopštenju crnogorske vlade dostavljenom Tanjugu.

Premijer je informisao sagovornike da će Inicijativu razmotriti i Vlada Crne Gore, i to već na narednoj sjednici.

"Vi nemate samo moju podršku kao premijera, nego ćete, verujem, imati i podršku vlade čime će Crna Gora još jednom iskazati svoju odgovornost i svoj jasan stav podrške", rekao je Marković, dodavši da je spreman da o ideji razgovara i sa liderima država regiona.

Koordinatorka Inicijative Nataša Kandić, javni zagovarač za Crnu Goru Dragoljub Duško Vuković i portparolka Inicijative za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš zahvalili su se predsedniku vlade na dosadašnjoj snažnoj podršci.

"Desilo se ono što sam i očekivao. I do sada smo imali u Crnoj Gori sva vrata otvorena, podršku i svih instucija vlasti kao i opozicije. Zato sam se uvek kao javni zagovarač za Crnu Goru dobro osećao jer kod nas ova Inicijativa nikada nije dovođena u pitanje", rekao je na sastanku Dragoljub Duško Vuković.

Predsednik Marković i predstavnici Inicijative za REKOM saglasili su se da su procesi saradnje u regionu, koji su osnaženi Berlinskim procesom, čiji je i Inicijativa za REKOM deo, značajno poboljšali klimu za podršku Inicijativi i dalje jačanje međusobnog poverenja u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво