"Pravopis bosanskog jezika" izazvao buru, Crnadak naložio da se ukloni

Ambasada BiH u Vašingonu je, po instrukciji ministara spoljnih poslova poslova BiH Igora Crnatka, sa zvanične stranice uklonila aplikaciju "Pravopisa bosanskog jezika".

Iz Ministarstva je saopšteno da je "sporna aplikacija" uklonjena neposredno nakon objave.

"Svi sadržaji koji se postavljaju na zvaničnim internet stranicama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH mogu da sadrže samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usaglašene procedure unutar BiH, kao i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u BiH", navodi se u saopštenju.

Kako piše Glas Srpske, u aplikaciji se koriste latinica i ćirilica, što je naišlo na revolt Srba koji smatraju da je, osim širenja nepriznatog jezika, u tom kontekstu zloupotrebljeno i srpsko pismo, prenosi RTRS.

U aplikaciji, koja je zajedno sa "Pravopisom bosanskoga jezika" zvanično objavljena prošlog četvrtka, piše da se "bosanski jezik" može pisati na latinici i ćirilici.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je za Glas Srpske da ovo nije prvi put da Ambasada BiH u SAD, na čijem čelu je Haris Hrle, čini nešto slično.

Kesić kaže da je i ranije, kada su bili drugi ambasadori, bilo sličnih problema.

"Jednostavno imaju pristup koji pokazuje da ne poštuju Dejtonski sporazum, odnosno ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta", dodao je Kesić. 

Ranije je Srpsko-američko privredno društvo uputilo Ambasadi BiH u Vašingtonu protestno pismo u kojem je navedeno da su iznenađeni i razočarani njihovim pristupom jer promovišu "bosanski jezik" bez osećanja za ravnopravnost prema srpskom i hrvatskom jeziku.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара