Split, devetogodišnji dečak nasilno predat ocu Italijanu

Službenici Opštinskog suda u Splitu predali su devetogodišnjeg dečaka Česarea Avenatija ocu Alesandru Avenatiju iako je oko 200 Splićana došlo da podrži dečakovu majku Ninu Kuluz pred zgradom u kojoj su stanovali i pokušalo da onemoguće njegovo odvođenje u Italiju.

Protest je počeo juče sa znatno manjim brojem učesnika nego pre godinu dana, kada je bio prvi pokušaj odvođenja dečaka ocu u Italiju.

Učesnici protesta su se podelili u dve grupe i deo njih zatvorio je izlaz sa puta. 

Sat i po kasnije iz stana su izašli sudski službenici, italijanski konzul, otac i baka dečaka i advokati, prenela je Hina.

Tokom izvršenja pred zgradom su bila i dva pripadnika Interpola.

Komšije kažu kako je Česareovo odvođenje bilo strašno i stresno jer je dečak vikao, tako da je bilo očigledno da ne želi da ga odvajaju od majke.

U jednom trenutku Česare je vikao: "Tata, nemoj to da mi radiš! Tata, nemoj da me vodiš".

Osim dečaka, oca i porodičnog prijatelja u automobilu kojim su se odvezli sa njima bila i psihološkinja iz Rijeke koja govori italijanski jezik.

Zbog cele situcije pozlilo je ocu Nine Kuluz, Česareove majke, pa je prevezen kolima Hitne pomoći u bolnicu. 

Advokat Nine Kuluz Mišo Živaljić je nakon izvršenja rekao da u Hrvatskoj nisu dorasli zaštiti dečjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog izvršnog i porodičnog zakona.

"Deca nisu koferi, niti slične pokretnosti što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dečaka koji nije želeo da ode tamo gde ga vode, ali ga niko nije mogao čuti", rekao je Živaljić.

U februaru ove godine izvršenje je odloženo iz bezbednosnih razloga.

Nina Kuluz i Alesandro Avenati su jedno vreme imali zajedničko starateljstvo nad dečakom koji je trebalo da živi u Italiji, a majka je imala pravo da ga viđa svaki dan. Nina je pobegla iz Italije skrivajući se u BiH, potom se vratila u Split, a dečakov otac je dva puta pokušao da vrati sina u Italiju.

Ona je u međuvremenu na italijanskom sudu izgubila starateljstvo nad dečakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri meseca zatvora, obavezna je Alesandru da isplati 50.000 evra odštete i ima obazvezu javljanja italijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

O slučaju devetogodišnjeg Česarea Avenatija juče se govorilo i u Hrvatskom saboru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи