Poslanici o novom imenu Makedonije, opozicija napustila sednicu

Poslanici u makedonskom parlamentu većinom glasova izjasnili su se za izglasavanje Zakona o potvrđivanju sporazuma između Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije. Predlog je obrazložio šef diplomatije Nikola Dimitrov, nakon čega je najuticajnija opoziciona VMRIO-DPMNE napustila sednicu. Odbor za evropske poslove makedonskog parlamenta je, bez prisustva članova opozicije, usvojio Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom.

Dimitrov je rekao da ratifikacija u parlamentu treba da se odvija brzo zbog Evropskog saveta, čije zasedanje je zakazano za kraj meseca, kada će, kako se očekuje, Makedonija dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU.

Tokom obraćanja Dimimitrova opozicioni poslanici sa svojih mesta uzvikivali "izdajice".

Nakon glasanja, poslanici VMRO-DPMNE su lupali po skupštinskim klupama i dobacivali "Izdajnici, prodali ste državu".

Poslanik opozicije Dragan Danev je u svom obraćanju rekao da je sporazum sa Grčkom protivustavan i da ova "kapitulantska vlada" gura poslanike da učestvuju u, kako je rekao, genocidu nad pravnom državom.

Nakon toga poslanici VMRO-DPMNE napustili su sednicu.

U nastavku je Odbor za evropske poslove makedonskog parlamenta, bez prisustva članova opozicije, usvojio Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom o novom imenu Makedonije. 

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasem potpisnik tog sporazuma, je sat vremena obrazlagao svaki član tog dokumenta pred Odborom za evropske poslove.

Dimitrov je rekao da su naredni dana za Makedoniju istorijski, te da za njega tekst sporazuma znači odgovornost i patriotizam.

Objasnio je da je jasno zašto se sve radi po skraćenom postupku u parlamentu jer je, kako je rekao, važno da učinimo sve što možemo da blagovremeno obavestimo Grčku, koja Savet Evrope do kraja meseca treba da uputi informaciju da više nema prepreka za Makedoniju da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU.

Dimitrov: Rešavanje ovog spora dobro je za naše kolektivno mentalno zdravlje

Dimitrov je rekao i da je sporazum postignut sa Grčkom bez bilo kakvih pritisaka.

Prema njegovim rečima, nova politika odgovornosti i transparentnosti vodi Makedoniju u prosperitet, veću stabilnost, bezbednost...

"Rešavanje ovog spora dobro je za naše kolektivno mentalno zdravlje", rekao je Dimitrov.

Inače, sednici odbora su prisustvovali zamenica premijera i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, ambasador Holandije u Skopljui ostali predstavnici diplomatskog kora i EU.

Sporazum je usvojen bez prisustva članova Odbora iz reda najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, koja je, nakon odluke o usvajanju tog dokumenta po skraćenom postupku, saopštila da neće učestvovati u njegovoj ratifikaciji.

Odbor za evropske poslove nije usvojio nijedan amandman na Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma.

Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o novom imenu Makedonije naći će se sutra na plenarnoj sednici parlamenta, kada se očekuje da će biti i izglasan.

Ispred zgrade makedonskog Sobranja okupilo se ranije danas oko stotinak građana i predstavnika opozicije, koji se protive ratifikaciji sporazuma o novom imenu Makedonije, a nakon što se parlament izjasnio da se ratifikacija izglasa po hitnom postupku oni su se razišli mirno i bez incidenata. 

Portal 24pres preneo je da su demonstranti ispred parlamenta spalili primerak sporazuma sa Grčkom o novom imenu Makedonije, a zatim su se okupili ispred sedišta predsednika Đorđa Ivanova kako bi mu izrazili svoju podršku. 

Ivanov je, naime, rekao da neće potpisati Zakon o ratifikaciji sporazuma o novom imenu Makedonije, te istakao da je to njegov konačan stav.

Bulevar 11. oktobra, ispred zgrade parlamenta, je za to vreme bio zatvoren za saobraćaj, a prilaz tom zdanju je obezbeđivao veći broj policajaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво