Kikl očekuje konkretne mere protiv ilegalne migracije na Zapadnom Balkanu

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl očekuje od današnjeg sastanka sa evropskim komesarom Dimitrisom Avramopulosom i ministrima država Zapadnog Balkana konkretne mere za borbu protiv ilegalne migracije na Balkanu.

U pismu upućenom Avramopulosu, Kikl ukazuje na situaciju u vezi sa izbeglicama na jugu Evrope.

"Razvoj u Jugoistočnoj Evropi, to jest duž balkanske rute, daje povod za zabrinutost. To se tiče i grčko-turske granice, kao i takozvane obalske rute preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zbog toga smatra da stanje na Zapadnom Balkanu zahteva povećanu pažnju, kako se ne bi ponovila situacija iz 2015.2016", ukazao je Kikl u pismu koje je objavila agencija APA.

Situacija u Grčkoj je i dalje veoma teška, pošto je pritisak na ostrva veoma veliki, naglasio je Kikl dodajući da se može videti i rast migrantskog talasa preko Zapadnog Balkana.

"U prvih četiri meseci je broj ilegalnih prelazaka granica preko kopnenog puta, u poređenju sa istim periodom prošle godine, porastao više puta. Posebno je pogođena Bosna i Hercegovina", rekao je Kikl bez navođenja konkretnih brojki.

Dok Avromopulos smatra da je situacija daleko udaljena od one 2015. godine Kikl, ističe da se stanje mora staviti pod kontrolu i iskoristiti sve mogućnosti.

"Efikasnija zaštita granica je ključna"

Kikl se izjasnio za intenzivniju političku, stratešku i operativnu saradnju u borbi protiv ilegalne migracije i želi pojačane mere u oblasti proterivanja.

Ključni faktor u borbi protiv ilegalne migracije je, prema njegovim rečima, stvaranje efikasnije zaštite granica.

Sa kolegama iz regiona Kikl je već početkom meseca dogovorio zajedničko delovanje.

"Mi smo, na primer, podstakli uspostavljanje mehanizma za neposredno posmatranje ilegalnog migrantskog talasa, kako bi imali aktuelnu situaciju stalno u vidu", rekao je Kikl.

Dalje je dogovoreno uspostavljanje posebne grupe za borbu protiv krijumčara.

Kikl smatra da bi Evropska komisija trebalo da analizira stanje na ruti i preduzme odgovarajuće mere.

Istovremeno, Kikl je informisao Evropsku komisiju o planiranoj vežbi na prelazu Špilfeld u Austriji.

"Cilj vežbe je savladavanja naprasnog rasta neregularne migracije od strane austrijske policije", rekao je Kikl.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво