Komšić pozvao predsedništvo BiH da reaguje na sporazum Srbije i RS

Predsednik Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je Predsedništvo BiH da zaštiti interese države, jer smatra nedopustivim unapređenje saradnje Republike Srpske i Srbije u oblasti namenske industrije.

Željko Komšić, koji je najavio kandidaturu za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, smatra da je "nedopustivo da ministarstvo jedne susedne zemlje koja se obavezala na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naoružava Dodikov separatistički režim, ulažući pri tom 14 miliona konvertibilnih maraka", preneo je portal Kliks.

"Entitet Republika Srpska nema svoju vojsku, pa se stoga postavlja pitanje da li će Vojska Republike Srbije ponovo dejstovati u BiH. Mi vrlo dobro znamo kako su se ta dejstva u prošlosti manifestovala, genocidom i etničkim čišćenjem", izjavio je Komšić nakon što je danas potpisan sporazum Beograda i Banjaluke o remontu raketnih sistema.

Tvrdi i da Srbija ne može da potpiše ovakav sporazum sa Republikom Srpskom.

Prema njegovom tumačenju, takav sporazum bi jedino mogao da se potpiše sa državnim institucija BiH, Predsedništvom ili Savetom ministara i državnim parlamentom.

"To je tako definisano po zakonu koji reguliše zaključenje međunarodnih sporazuma i ugovora. Unilateralni pokušaj potpisivanja sporazuma je skandalozan. Pozivam Predsedništvo BiH na promptnu reakciju i na zaštitu interesa države", naveo je Komšić.

Komšić, koji je bio član Predsedništva BiH u prethodnom mandatu, smatra i da je zabrinjavajuća odluka o uništenju 8.300 tona municije i 40.000 pušaka u vlasništvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво