Dogovor Atine i Skoplja – nakon vlade, na potezu Sobranje

Vlada Makedonije uputila je Sobranju predlog zakona o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom o imenu, saopšteno je posle sednice vlade, javlja "Makfaks".

Na Prespanskom jezeru zvaničnici iz Skoplja i Atine su u nedelju potpisali dogovor koji predviđa rešavanje dugogodišnjeg spora oko imena bivše jugoslovenske republike, prema kojem bi se ona zvala Republika Severna Makedonija.

Sporazumom je predviđeno da se najverovatnije u septembru ili oktobru u Makedoniji održi referendum o novom imenu.

Vlada Republike Makedonije razmatrala je danas i usvojila predlog zakona o ratifikaciji konačnog dogovora za rešavanje razlika kako je navedeno u rezolucijama Saveta bezbednosti UN, prestanak privremenog sporazuma iz 1995. godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana po predlogu Ministarstva spoljnih poslova, navodi se u saopštenju vlade.

Predlog zakona treba sada da ratifikuje Sobranje. Da bi sporazum bio ratifikovan, u prvom glasanju potrebna je prosta većina od 31 glasa s tim da se obezbedi prisustvo 61 poslanika, od ukupno 120.

Ako predsednik Đorđe Ivanov ostane pri stavu i ne potpiše zakon, biće obavljeno drugo glasanje u parlamentu, a tada će za izglasavanje biti potrebna natprosečna većina od 61 poslanika, uz kvorum od neophodne dvotrećinske većine. Ivanov ima rok od sedam dana da potpiše zakon.

O sporazumu se oglasio predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos. Potpuna primena sporazuma o novom imenu Makedonije i promena Ustava te bivše jugoslovenske republike su preduslovi za njeno članstvo u EU i NATO, izjavio je Pavlopulos.

Pavlopulos je, nakon razgovora sa indijskim kolegom Ram Hatom Kovindom, koji boravi u zvaničnoj posti Grčkoj, rekao da aktuelno ime Makedonje "širi iredentizam".

Sporazum o imenu bi trebalo da zaustavi višegodišnji spor između Grčke i Makedonije.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je, inače, da će Evropska komisija i evropske institucije koristiti ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija sve dok sporazum Atine i Skoplja u potpunosti ne bude sproveden.

Sporazum je, međutim, pokrenuo masovne proteste opozicije i građana obeju država. U nasilnim protestima ispred zgrade Sobranja sinoć je povređeno 17 osoba, među kojima 10 policajaca, dok je 26 demonstranata privedeno, saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Navodi se da je grupa od oko 50 demonstranata nasilno upala u dva ugostiteljska objekta, gde su lomili inventar i izazvali strah i paniku među gostima. U jednom od tih objekata, demonstranti su bacili suzavac.

U blizini hotela "Holidej in" zapaljen je kombi marke "fijat", a požar su ugasili vatrogasci.

MUP navodi i da je novinar portala Infomaks odbio da se legitimiše i da je pružao otpor zbog čega je priveden u policijsku stanicu. Posle utvrđivanja njegovog identiteta, on je pušten.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво